27.12.2010. / 14:16

Autor: Hina , Nacional.hr

Sanaderovi najavili žalbu: Policijska traka oko vile, kombi spreman za ukrcaj umjetnina

Zapljena umjetnina iz Sanaderove vile u Kozarčevoj ulici još nije počela iako su sudski ovršitelji u pratnji policije i uskokovih istražitelja pred vilu stigli jutros u devet sati. Pred ulazom u vilu parkiran je bijeli kombi "iveco", koji bi umjetnine trebao prevesti na nepoznato mjesto

Policija je ogradila kuću Sanaderovih (Foto: M. Vrčković)Policija je ogradila kuću Sanaderovih (Foto: M. Vrčković)Obrana bivšeg premijera Ive Sanadera najavila je danas žalbu na sudsku odluku o privremenom oduzimanju umjetnina iz njegova vile u Kozarčevoj ulici. "Žalit ćemo se na tu odluku suca istrage zagrebačkoga Županijskog suda i, načelno govoreći, žalit ćemo se na sve na što postoji mogućnost žalbe", izjavio je za Hinu jedan od članova braniteljskog tima bivšeg premijera zagrebački odvjetnik Ivan Lovrić.

Zapljena umjetnina iz Sanaderove vile u Kozarčevoj ulici još nije počela iako su sudski ovršitelji u pratnji policije i uskokovih istražitelja pred vilu stigli jutros u devet sati. Pred ulazom u vilu parkiran je bijeli kombi "iveco", koji bi umjetnine trebao prevesti na nepoznato mjesto. Policija je oko ulaza u vilu stavila traku za očevid. Privremeno oduzimanje umjetnina odobrio je sudac istrage na zahtjev USKOK-a. Mediji javljaju da je od jutros u Sanaderovoj vili i povjesničar umjetnosti koji bi trebao pomoći u procjeni njegovih umjetničkih djela. Odvjetnik Lovrić potvrdio je da je Sanaderova supruga Mirjana Sanader već podnijela žalbe kojom od suda traži deblokadu poslovnih prostorija u Šarengradskoj ulici u Zagrebu, vrijednih 5,8 milijuna kuna, te bankovnih računa.

Sanaderova supruga tvrdi kako su prostorije kupljene zajmom Zagrebačke banke u kojemu nema ništa sporno jer su kao instrumenti osiguranja navedene tri bjanko-mjenice te zadužnica. Mediji, pak, pišu kako istražitelji USKOK-a sumnjaju da je zajam samo paravan. O tim žalbama odlučuje izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda. Pljenidba Sanaderovih umjetnina trebala je početi jutros oko devet sati, kada se pred vilu parkirao bijeli kombi "iveco", a nekoliko osoba u civilu desetak minuta zvonilo na ulazna vrata. No, kako im nitko nije otvorio, iako je nekoliko minuta prije u zgradi gorjelo svjetlo, kombi je otišao te se nakon 20-ak minuta vratio u pratnji osobnog automobila iz kojega su izašli policajci u civilu.

Tada su iz vile otvorena vrata pa je desetak osoba, među kojima i sudski ovršitelj, ušlo u dvorište, a zatim i u vilu, no do 13,30 sati umjetnine se nisu počele iznositi. Umjetnine su privremeno oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Neki mediji kažu da je razlog pljenidbe i nastojanje USKOK-a da dokaže kako je bivši premijer slike kupovao od novca koji je izvučen iz državnih tvrtki, to jest da potječu od kaznenog djela. Po pisanju medija, bivši premijer ima vrijednu kolekciju umjetnina, uglavnom slika hrvatskih autora, čija je vrijednost navodno višestruko veća od 1,5 milijuna kuna, koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici. I dok mu se u Zagrebu privremeno oduzimaju umjetnine, Sanaderu je danas u Salzburgu za mjesec dana produljen pritvor. Ponovno se pred istražnom sutkinjom nije želio očitovati o zahtjevu za izručenje u Hrvatsku. Iduće ispitivanje najavljeno je za 27. siječnja.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
29/12/09

natasasi, 27.12.10. 15:06

Milijuni kuna stečeni na zakonit način od 2 plaće, halooo?! Daj nek i meni pokaže kak je to napravila pa da se i ja obogatim. Trebalo bi i tu arogantnu, prepotentnu, drsku babuskaru isporučit u salzburg da pravi društvo dragom mužiću


registracija
29/12/09

natasasi, 27.12.10. 15:07

Vjerojatno je pitala ankicu za savjet kako ušparati na kućnom budžetu...


registracija
27/8/09

Lujo1, 27.12.10. 17:04

Jebale vas umjetnine - nek vrati 1.000.000.000,00 (milijardu) eura koje je ukral!


registracija
5/3/10

starimudrac, 27.12.10. 17:34

sve im uzeti, sve ! čak i kisoričinu torbicu, kasnije nek se žale. i ona.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika