27.12.2010. / 17:45

Autor: Hina

BiH: Nadglasavanjem na čelo Vijeća naroda RS-a izabran srpski predstavnik

Po entiteskom ustavu šest najvažnijih dužnosti raspoređuje se ravnomjerno među pripadnicima triju konstitutivnih naroda, a to se odnosi na mjesta predsjednika ustavnog i vrhovnog suda entiteta, predsjednika i premijera RS-a i predsjednika narodne skupštine te vijeća naroda

Milorad Dodik vodi Savez nezavisnih socijaldemokrataMilorad Dodik vodi Savez nezavisnih socijaldemokrataSavez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), koji vodi Milorad Dodik, onemogućio je u ponedjeljak izbor Mirsada Đape kao bošnjačkog kandidata za predsjednika Vijeća naroda Republike Srpske i nadglasavanjem na tu dužnost imenovao Srbina Momira Malića, što je zaoštrilo sukob SNSD-a i Socijaldemokratske partije BiH (SDP).

Klub bošnjačkih zastupnika prošli je tjedan, po već postignutu dogovoru među ključnim strankama zastupljenim u Narodnoj skupštini RS-a, predložio Đapu za predsjednika spomenuta vijeća, tijela koje je u tom entitetu nadomjestak za domove naroda u parlamentima Federacije, odnosno države BiH i zadaća mu je zaštita vitalnih interesa konstitutivnih naroda i manjina pri donošenju zakona. Po entiteskom ustavu šest najvažnijih dužnosti raspoređuje se ravnomjerno među pripadnicima triju konstitutivnih naroda, a to se odnosi na mjesta predsjednika ustavnog i vrhovnog suda entiteta, predsjednika i premijera RS-a i predsjednika narodne skupštine te vijeća naroda.

Zastupnici SNSD-a, koji su u većini ne samo u klubu srpskog nego i hrvatskog naroda, taj su prijedlog odbacili, obrazloživši kako autentičnog bošnjačkog predstavnika može predložiti samo Stranka demokratske akcije (SDA), a nikako SDP kao multietnička stranka.

SDA i SDP, međutim, od međusobna koalicijskog dogovora nisu željele odstupiti pa su njihovi zastupnici u ponedjeljak napustili sjednicu vijeća naroda kad je Đapina kandidatura ponovno odbačena nadglasavanjem od SNSD-a.

Za hrvatskog dopredsjednika vijeća naroda izabran je Zoran Lipovac, također član Dodikova SNSD-a, a drugi dopredsjednik je Miroslav Mikeš, koji je izabran kao kandidat nacionalnih manjina.

Bošnjaci su tako ostali bez ikakve vodeće dužnosti ne samo u tom tijelu nego i na razini entiteta, što je izravno kršenje entitetskog ustava koji predviđa ravnomjernu nacionalnu raspodjelu šest najvažnijih dužnosti u RS-u.

Zbog toga je bošnjački klub u vijeću naroda najavio kako će pred ustavnim sudom RS-a pobijati zakonitost izbora vodstva entitetskog vijeća naroda.

Vezane vijesti

Egzodus ministara

Egzodus ministara

Članovi Vlade Federacije BiH iz redova SDP-a BiH, kojima se priključio Desnica Radivojević, dojučerašnji član Stranke demokratske akcije (SDA),… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika