27.12.2010. / 19:47

Autor: Hina

Kazahstan: prijedlog za produljenje vladavine Nazarbajeva do 2020.

"Želimo pravedne i slobodne izbore u kojima će biti konkurencije. Ne može se zanijekati građansko pravo da se bira i bude biran", rekao je vođa Azata Bulat Abilov

Nursultan NazarbajevNursultan NazarbajevSredišnje izborno povjerenstvo Kazahstana u ponedjeljak je primilo prijedlog da se organizira referendum za produženje mandata predsjednika Nursultana Nazarbajeva do prosinca 2020., čemu su su veliku pozornost dali državni mediji.

Izborno povjerenstvo primilo je prijedlog "inicijativne skupine" za produljenje predsjedničkog mandata Nazarbajevu (70), koji je na vlasti od 1989., do 6. prosinca 2020., što je, po tvrdnjama lokalnih medija, odmah naišlo na odobravanje poslovnog sektora te bivše sovjetske republike, iznimno bogate naftom.

Bude li prijedlog prihvaćen, referendum će iduće izbore, predviđene za 2012., učiniti nepotrebnim.

"Inicijativa je potpuno u skladu s odredbama zakona o referendumu", rekao je član Središnjeg izbornog povjerenstva, dodajući da organizatorima još preostaje prikupiti 200 tisuća potpisa potpore referendumu, što najavljuju da će učiniti do 10. siječnja 2011.

Oporbena stranka Azat već je taj prijedlog.

"Želimo pravedne i slobodne izbore u kojima će biti konkurencije. Ne može se zanijekati građansko pravo da se bira i bude biran", rekao je vođa Azata Bulat Abilov.

Vezane vijesti

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Milanović neaktivan, Čačić u prvom planu

Predsjednik Hrvatskog društva ekonomista i bivši ministar gospodarstva, Ljubo Jurčić, izjavio je kako sadašnja Vlada ne poduzima prave mjere kako bi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika