Objavljeno u Nacionalu br. 789, 2010-12-28

Autor: Robert Bajruši

Članska iskaznica nije na cijeni: Nestranački stručnjaci pokušaj oporavka HDZ-ove vlade

Zajedno s Domagojem Miloševićem, u idućoj godini Martina Dalić imat će najvažniju ulogu u pokušaju revitalizacije Vladine ekonomske politike, a time i popravljanju izbornih izgleda desnog centra

MARTINA DALIĆ u javnosti uživa imidž
iznimnog financijskog
stručnjaka, a u Vladu
dolazi s pozicije
predsjednice Uprave
Partner bankeMARTINA DALIĆ u javnosti uživa imidž iznimnog financijskog stručnjaka, a u Vladu dolazi s pozicije predsjednice Uprave Partner bankeNovi potpredsjednik Vlade za investicije Domagoj Ivan Milošević i Martina Dalić kao ministrica financija – dvoje nestranačkih članova kabineta Jadranke Kosor – imat će središnju ulogu u podizanju rejtinga HDZ-ovoj vladi u predizbornoj godini. I dok je Martina Dalić još prije tjedan dana dobila ponudu za položaj ministrice financija, i njezin izbor nikoga nije iznenadio, za Domagoja Miloševića još u nedjelju je znalo samo nekoliko najbližih suradnika premijerke Jadranke Kosor.

Njegov izbor bio je potpuno iznenađenje i za koalicijske partnere HDZ-a, baš kao i za vodstvo Hrvatske udruge poslodavaca, čiji je Milošević dugogodišnji član. Uostalom, na sastanak s Jadrankom Kosor došlo je samo troje zastupnika: Milord Pupovac, Furio Radin i Đurđa Adlešič, dok su izostali predstavnici Hrvatske seljačke stranke, najjačeg partnera u aktualnoj vladajućoj koaliciji. Josip Friščić se opravdao zbog bolesti, ali zanimljivo je da nije poslao nikoga od bliskih suradnika, premda će saborski zastupnici već u srijedu glasovati o rekonstrukciji Vlade. liječnik koji proizvodi vatrogasne aparate Nakon što Sabor potvrdi njegovo imenovanje, najkompleksniji posao preuzet će Domagoj Ivan Milošević, koji je 1996. diplomirao na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, a obrazovanje je nastavio u poslovnoj školi IEDC te na poslijediplomskom studiju na Bledu gdje je stekao titulu MBA (Master of Business Administration) 2004. godine.

Milošević je poslovnu karijeru započeo kao samostalni poduzetnik, a 2000. skupa s Danijelom Šternom postao je suvlasnik i generalni direktor tvornice vatrogasnih aparata Pastor TVA. Prije ulaska u Vladu, Milošević je imao funkciju predsjednika Uprave Pastor Grupe, a ujedno je bio i njen većinski vlasnik te glavni izvršni direktor tvornice Pastor TVA. Prošlogodišnji prihod Miloševićeve kompanije iznosio je približno 30 milijuna eura, a najveći dio proizvoda izvozio se u Rusku Federaciju i Rumunjsku. Milošević je prvi poslodavac koji je u Hrvatskoj, zbog recesije, ukinuo božićnice i regres, a plaće smanjio za desetak posto. Prije godinu dana, sindikate javnih službi koji su odbijali odreći se božićnica i socijalnih beneficija nazvao je "najblaže rečeno neodgovornim". Neki od članova HUP-a u ponedjeljak su – vidno iznenađeni njegovim imenovanjem – izrazili brojne komplimente na Miloševićev račun.

Tvrde kako se radi o energičnom poduzetniku, koji dobro shvaća tržišne prilike u svijetu, i sposoban je u relativno kratkom roku otvoriti mogućnost ulaska stranih investitora u Hrvatsku. bankarka koja se sukobila sa sanaderom Iznimno važnu ulogu imat će i Martina Dalić, koja je naslijedila Ivana Šukera, dugo vremena najnepopularnijeg člana HDZ-ove vlade. Prema visokom Vladinu izvoru, postoje tri razloga zbog čega se Jadranka Kosor odlučila za Martinu Dalić. Prije svega, radi se o stručnoj osobi koja je već petnaestak godina u visokim financijskim krugovima i dobro je upoznata sa situacijom u Vladi, a održava i čvrste veze s ovdašnjom bankarskom ekipom.

Drugo, Martina Dalić je bila jedan od rijetkih visokih dužnosnika koji su se u prošlosti direktno sukobili s Ivom Sanaderom. Na jednoj sjednici Vlade, Sanader ju je tri puta prekidao dok je zagovarala promjenu financijske politike, a ona je sva tri puta nastavila govoriti, pretvarajući se da ga ne primjećuje. Nekoliko dana kasnije, podnijela je ostavku i otišla raditi u Partner banku. Treći razlog što je izabrana je političke naravi. Osim što se očekuje zaokret u odnosu na Šukerov mandat, ona je žena i u HDZ-u se očekuje da će Martina Dalić lakše komunicirati s javnosti, ali i političkim protivnicima. Zajedno s Domagojem Miloševićem, u idućoj godini imat će najvažniju ulogu u pokušaju revitalizacije Vladine ekonomske politike, a time i popravljanju izbornih izgleda desnog centra. Treće po važnosti je imenovanje Branka Bačića umjesto kompromitirane Marine Matulović Dropulić.

Bačić je najpouzdaniji suradnik Jadranke Kosor i imenovan je na položaj ministra, treba dodatno učvrstiti njegov položaj unutar HDZ-a, a prema javnosti ublažiti štetu koju je već i svojim negativnim imidžem nanosila Marina Matulović Dropulić. Nakon posljednjih izbora, Bačić je bio jedan od autora koalicijskog sporazuma HDZ-HSS-HSLS i već tada je snažno napredovao u unutarstranačkoj hijerarhiji. Kao član Vlade i glavni tajnik HDZ-a, Branko Bačić je promoviran u drugog najvažnijeg člana Hrvatske demokratske zajednice. Jadranka Kosor je njegovim izborom definitivno osigurala nadzor nad strankom u izbornoj kampanji, a Vladu popunila lojalnim istomišljenicima

Vezane vijesti

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

Prihodi proračuna veći, rashodi manji od plana

U prvih jedanaest mjeseci ove godine ukupni su prihodi proračuna iznosili 98,4 milijarde kuna, što je na razini 91,6 posto plana, dok su rashodi… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika