28.12.2010. / 08:16

Autor: Hina

Vlaho je napustio zgradu: Ovršitelji odnijeli kolekciju Sanaderovih umjetnina

Već se dulje nagađa da bivši premijer ima vrijednu kolekciju umjetnina, uglavnom slika hrvatskih autora, te da će mu privremeno biti oduzeto više od stotinu umjetnina. Vrijednost umjetnina, po pisanju medija, navodno je višestruko veća od 1,5 milijuna kuna, koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici

Pod Okriljem noći zapljenjena su djela iz Sanaderove kolekcija (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Pod Okriljem noći zapljenjena su djela iz Sanaderove kolekcija (Foto: Robert Anić/PIXSELL)Iz vile obitelji bivšeg premijera Ive Sanadera u Kozarčevoj ulici nešto prije ponoći počela je pljenidba kolekcije umjetnina.

Sudski ovršitelji pred vilu Sanaderovih došli su u ponedjeljak ujutro oko devet sati, no tek su oko 23.45 sati počeli iznositi umjetnine u kombi. Neslužbeno se doznaje da su policija, uskočki istražitelji i sudski ovršitelji proteklih 15 sati popisivali i u zaštitnu ambalažu pakirali mnogobrojne umjetnine koje se plijene.

Pljenidbu, koju je na zahtjev USKOK-a odobrio sud, osigurava policija koja je ulaz vile ogradila trakom te u dužini od 50-ak metara sa svake strane blokirala Kozarčevu ulicu.

Pola sata prije iznošenja umjetnina, na mjesto događaja stigla su i dva kombija s policijskim specijalcima koji će biti u pratnji vozila s umjetninama.

Jedan od branitelja bivšeg premijera Goran Suić, koji je veći dio dana bio sa Sanaderovom obitelji, izjavio je poslijepodne novinarima da se "provodi rješenje zagrebačkoga Županijskog suda", da "postupak teče korektno" i da se obitelj nije ni na što žalila. Nije želio otkriti koliko se umjetnina sudskom odlukom privremeno oduzima.

Mediji javljaju da je uz policiju, uskočke istražitelje i sudskog ovršitelja u Sanaderovoj vili bio i povjesničar umjetnosti koji je trebao utvrditi koja su umjetnička dijela vrijedni originali.

Odvjetnik Ivan Lovrić iz Sanaderova braniteljskog tima već je najavio žalbu na posljednju odluku o blokadi, to jest zapljeni imovine bivšeg premijera. Sud je, naime, osim umjetnina, prije desetak dana blokirao poslovne prostorije te nekoliko bankovnih računa Sanadera i njegove uže obitelji.

Umjetnine su privremeno oduzete kao jamčevina da će se država moći naplatiti ako se u sudskom postupku pravomoćno dokaže krivnja bivšeg premijera, osumnjičenog za zloporabe položaja i ovlasti u slučaju nezakonitog poslovanja HEP-a i Diokija te udruživanja s ostalim osumnjičenima u izvlačenju novca iz ministarstava i državnih tvrtaka preko marketinške agencije "Fimi medije", po kojoj je korupcijska afera i dobila ime.

Već se dulje nagađa da bivši premijer ima vrijednu kolekciju umjetnina, uglavnom slika hrvatskih autora, te da će mu privremeno biti oduzeto više od stotinu umjetnina. Vrijednost umjetnina, po pisanju medija, navodno je višestruko veća od 1,5 milijuna kuna, koliko je Sanader prijavio u imovinskoj kartici.

Pljenidba Sanaderovih umjetnina trebala je početi jučer ujutro oko devet sati, kada se pred vilu parkirao bijeli kombi "iveco", a nekoliko osoba u civilu desetak minuta zvonilo na ulazna vrata. No, kako im nitko nije otvorio, iako je nekoliko minuta prije u zgradi gorjelo svjetlo, kombi je otišao te se nakon 20-ak minuta vratio u pratnji osobnog automobila iz kojega su izašli policajci u civilu. Iz drugog pokušaja, desetak osoba je ušlo u dvorište vile, a zatim i u samu vilu.

Promrzlim novinarima i snimateljima popodne su Sanaderovi susjedi donijeli okrjepu - kuhano vino i kolače.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
4/12/09

Timeless, 28.12.10. 08:46

Sad bi bio red da zaplijene i vilu ,pa neka objasni kako je iz podstanarstva došao do nje ,baveći se politikom ....


registracija
29/12/09

natasasi, 28.12.10. 09:40

Slažem se, definitivno treba tim lopovskim kravama zabranit pristup u nezakonito stečenu imovinu pa nek se onda cerekaju dok idu u grad


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika