28.12.2010. / 08:35

Autor: Deutsche Welle

Odgoda ulaska Bugarske i Rumunjske u Schengen?

Nakon nekoliko valova proširenja danas pripada 25 zemalja Schengenskom prostoru, od toga su 22 zemlja članice Europske unije - a to su sve države osim Velike Britanije, Irske, Rumunjske, Bugarske i Cipra - te pridružene članice Schengena, Norveška, Island i Švicarska

Ministri unutarnjih poslova Njemačke i Francuske uputili su pismo povjerenici Malmstroem u kojem se zalažu za odgodu ulaska Bugarske i Rumunjske u Schengenski prostor. Bugarska i Rumunjska žele u Schengen 2011. godine.

Njemačka i Francuska traže najprije da Bugarska i Rumunjska uklone svoje slabe točke u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, priopćeno je iz njemačkog ministarstva unutarnjih poslova. Ulazak ove dvije zemlje u Schengenski prostor, gdje ne postoje granične kontrole «imao bi teške posljedice za unutarnju sigurnost Europske unije», pa je odluka o ulasku ove dvije zemlje moguća tek «kada se postigne prepoznatljiv i trajan napredak», naglašavaju Njemačka i Francuska u svojem dopisu upućenom Europskoj komisiji.

U spomenutom pismu njemačkog ministra Thomasa de Maizièrea i njegovog francuskog kolege po dužnosti Bricea Hortfeuxa stoji da se se Njemačka i Francuska u načelu ne protive punom članstvu Bugarske i Rumunjske u schengenski prostor. Međutim, u interesu je svih da za članstvo postoje «sigurni uvjeti». Ulazak u zonu, gdje ne postoje granične kontrole «veliki je korak s dalekosežnim posljedicama».

Basescu: Ovo je diskriminacija Rumunja

Rumunjski predsjednik Triana Basescu, njemačko-francusko pismo ocijenio je kao «diskriminaciju Rumunja», a argumente koji se u njemu navode "bespredmetnim". «Rumunjska ne prihvaća diskriminaciju bilo kakve vrtse od nikoga, pa niti od moćnih država», rekao je Basescu i dodao kako želi što prije riješiti ovo pitanje bilateralnim putem, ali i na razini Europske unije.

Nadalje, Basescu je rekao kako njemački i francuski ministri opisuju rumunjsku stvarnost koja se ne može opovrgnuti. «Radi se prije svega o fukcioniranju pravosuđa i državnih institucija, ali to formalno nema veze sa schengenskim sporazumom», dodaje Basescu.

Iz Bugarske, glasonogovornica ministarstva vanjskih polsova je izjavila kako će bugarska vlada učiniti sve kako bi odbacila sumnje. To obuhvaća napore na područje pravosuđa. Bugarska namjerava ispuniti sve uvjete za ulazak u Schengenski prostor do ožujka 2011.godine.

Nakon nekoliko valova proširenja danas pripada 25 zemalja Schengenskom prostoru, od toga su 22 zemlja članice Europske unije - a to su sve države osim Velike Britanije, Irske, Rumunjske, Bugarske i Cipra - te pridružene članice Schengena, Norveška, Island i Švicarska. Posebnu ulogu imaju Velika Britanija i Irska čije policije surađuju, ali ne i oko kontrole osoba. Liechtenstein, Bugarska i Rumunjska pripremaju se za ulazak u Schengen za 2011.godinu.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer pokušao samoubojstvo

Bivši rumunjski premijer Adrian Nastase (61), osuđen u srijedu na dvije godine strogog zatvora zbog korupcije, pokušao je samoubojstvo kada je… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika