28.12.2010. / 10:45

Autor: Nacional.hr

U Iranu dvoje obješenih zbog špijunaže

Siadat je priznao optužbe kako je i rekao kako je primio 60.000 dolara za odavanje informacija cionističkom režimu

IlustracijaIlustracijaIranske vlasti su objesile Iranca Ali Akbara Siadata u teheranskom zatvoru Evin zbog špijunaže, izvještava njihova državna novinska agencija Irna, a prenosi BBC. Agencija tvrdi kako je on nekoliko godina bio u kontaktu s izraelskom špijunskom agencijom Mossad i otkrivao podatke o iranskim vojnim aktivnostima. Uhićen je 2008. godine kada je htio pobjeći iz Irana sa ženom. Siadat je priznao optužbe pri čemu je navodno rekao kako je primio 60.000 dolara za odavanje informacija 'cionističkom' režimu. Nije jasno da li je bio državni zaposlenik i kako je prikupljao detalje o vojnim bazama, borbenim avionima, probnim letovima vojnih zrakoplova, zrakoplovnim nesrećama i raketama. Navodno se sa svojim nadređenima sastajao za vrijeme putovanja u Tursku, Tajland i Nizozemsku.

Irna izvještava kako je obješen i Ali Saremi, koji je bio u dosluhu s opozicijskom grupom Narodnom Mudžahedinskom Organizacijom Irana (NMOI). U zatvoru je bio nekoliko puta nakon Iranske islamističke revolucije 1979. godine, a ovaj put je bio optužen za sudjelovanje u aktivnostima revolucionističkih grupa, za koje je špijunirao. Kazna za špijunažu u Iranu je smrt.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika