28.12.2010. / 12:42

Autor: Hina

'Hrvatska i Srbija mogu postići nagodbu oko tužbi kad god zažele'

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske srbijanskom pravnom timu, "Politika" navodi kako je Srbija svojom protutužbom prilično zaokružila priču te neće imati mnogo toga za dodati, osim ako se ne pronađu neki novi dokazi

Boris Tadić i Ivo JosipovićBoris Tadić i Ivo JosipovićBivši šef srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) u Den Haagu Tibor Varadi ocijenio je, za beogradsku "Politiku" od utorka, povodom nedavno upućenog odgovora Hrvatske na srbijansku protutužbu za genocid, kako je poravnanje u interesu obe zemlje, navevši kako Hrvatska i Srbija mogu postići nagodbu "kad god žele", pa čak i kada počne usmena rasprava.

"Dvije države imaju sada gotovo godinu dana do 4. studenog, roka koji je dat Srbiji za podnesak, i u tom razdoblju bi moglo doći do poravnanja koje je u interesu obje strane. Ostaje i još jedan rok koji će naknadno biti dat u 2012. godini Hrvatskoj za još jedan podnesak", objašnjava Varadi.

On smatra da bi, kada je riječ o nagodbi između Hrvatske i Srbije, bilo bolje da do toga dođe ranije jer bi takva odluka, kada se već dođe pred sud, bila nesvrhovita i znak nepoštivanja suda.

Varadi je izrazio uvjerenost da će, dođe li do usmene rasprave, obe zemlje ići do kraja, odnosno da neće odustajati od sudskog epiloga.

Po njegovim riječima, u hrvatskom podnesku, čiji sadržaj je za sada poznat samo pravnim timovima dvije države, nalazi se odgovor na navode iz srbijanske protutužbe i neki novi dokazi do kojih je Hrvatska došla kako bi potkrijepila svoju tužbu. Ti dokumenti, objašnjava Varadi, možda nikada neće biti dostupni javnosti, jer će, ako bi došlo do izvansudskog poravnanja, to otići u arhiv Međunarodnog suda pravde.

"Ukoliko ne bude političkog dogovora, svi podnesci postaju javni onog trenutka kada dođe do usmene rasprave. Pa čak i tada, ako to traže dve strane, oni mogu ostati tajna", dodao je on.

Pozivajući se na neimenovane izvore bliske srbijanskom pravnom timu, "Politika" navodi kako je Srbija svojom protutužbom prilično zaokružila priču te neće imati mnogo toga za dodati, osim ako se ne pronađu neki novi dokazi.

Koordinator srbijanskog pravnog tima pred Međunarodnim sudom pravde u nedjelju je za B92 kazao kako odgovor Hrvatske na protutužbu Srbije ne isključuje mogućnost izvansudskog poravnanja, objasnivši da je to što je Hrvatska predala podnesak dio standardne pravne procedure, te da Srbija ima dovoljno vremena odgovoriti na njega.

Obradović je ocijenio da najnoviji potez Hrvatske ne mora ugroziti napore za međusobnim povlačenjem tužbi, te najavio da će Srbija, nakon što bude proučen odgovor Hrvatske, predati sudu svoj podnesak.

"Mi sada imamo dovoljno vremena proučiti ovaj pravni podnesak Hrvatske, pripremiti strukturu našeg podneska i pravodobno ga priložiti", rekao je Obradović.

Hrvatska je 20. prosinca Međunarodnom sudu pravde u Haagu podnijela odgovor na protutužbu Srbije za genocid, potvrdio je u nedjelju za Hinu glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija Mario Dragun.

Neslužbeno se doznaje da hrvatski odgovor sadrži oko 2000 stranica te da je njegov sadržaj tajan sve dok se ne otvori rasprava na Međunarodnom sudu pravde u Haagu.

Hrvatsku na međunarodnom sudu pravde u Haagu zastupa Mirjan Damaška, profesor usporednog prava na sveučilištu Yaleu, doznaje se iz MVPEI-ja. Uz njega su suzastupnice Hrvatske stručnjakinja za međunarodno pravo s Pravnog fakulteta u Zagrebu Maja Seršić te glavna pravna savjetnica ministarstva vanjskih poslova Andrea Metelko Zgobmić.

Pravni zastupnici Srbije 4. siječnja 2010. podnijeli su Međunarodnom sudu pravde u Den Haagu (ICJ) tužbu protiv Republike Hrvatske za genocid nad Srbima tijekom rata od 1991. do 1995. Srbijanska je vlada time uzvratila na tužbu Hrvatske protiv Srbije za genocid od 1991. do 1995., podnesenu u srpnju 1999., za koju se ICJ 18. studenoga 2008. proglasio nadležnim.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika