28.12.2010. / 12:52

Autor: Hina

Kina odgovorila papi: 'Benedikt djeluje kao zapadni političar, a ne vjerski čelnik'

U uvodniku kineskih novina Global Timesa na engleskom jeziku, koje izdaje vjesnik Komunističke partije People's Daily, kritika je mnogo oštrija i u njoj se ističe da Papa djeluje "više kao zapadni političar nego kao vjerski čelnik"

Benedikt XVIBenedikt XVIVatikan se mora "suočiti s činjenicama" o vjerskoj slobodi u Kini, priopćilo je u utorak kinesko ministarstvo vanjskih poslova, odbacivši time navode iz božićne poruke pape Benedikta XVI. koji je osudio progon kineskih katolika.

"Nadamo se da se Vatikan može suočiti s činjenicama o vjerskoj slobodi u Kini i razvoju katoličanstva u zemlji, te poduzeti konkretne korake za unapređenje pozitivnih uvjeta za odnose između Pekinga i Vatikana", rekla je glasnogovornica ministarstva Jiang Yu na redovitom brifingu za novinare.

Papa Benedikt XVI. u tradicionalnoj je poruci "Gradu i svijetu" molio da se "ojača duh vjere, strpljenja i hrabrosti katoličkih vjernika u Kini" i osudio je "ograničenja nametnutoj njihovoj slobodi vjere i savjesti".

U uvodniku kineskih novina Global Timesa na engleskom jeziku, koje izdaje vjesnik Komunističke partije People's Daily, kritika je mnogo oštrija i u njoj se ističe da Papa djeluje "više kao zapadni političar nego kao vjerski čelnik". "Vatikan se mora suočiti s činjenicom da su sva vjerska uvjerenja u Kini slobodna sve dok nisu u suprotnosti sa zakonima", piše u uvodniku novina.

Kršćani u Kini podijeljeni su na 'službene' koji pripadaju crkvama pod okriljem kineske Komunističke partije (23 milijuna, po podacima Pekinga) i 'ilegalne' čiji se broj procjenjuje na 50 milijuna.

Između osam i 12 milijuna kineskih katolika podijeljeno je između crkve koja ima potporu države i imenuje biskupe bez vatikanskog odobrenja i Svete Stolice.

Vezane vijesti

Kineski apel Europi

Kineski apel Europi

Zemlje eurozone koje su zaglibile u dužničku krizu "moraju još više imati na umu da su na istom brodu", ocijenila je u subotu agencija Xinhua, uoči… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika