28.12.2010. / 13:52

Autor: Hina

Rusija optužuje SAD i EU za pokušaj vršenja pritiska na sud

Ministarstvo upozorava da se u slučaju Hodorkovskog i Lebedeva radi o "teškim optužbama" te navodi da u SAD-u takve optužbe nose doživotni zatvor. Također odbacuje kritike zapadnih dužnosnika da je to suđenje primjer selektivne pravde

Mihail HodorkovskiMihail HodorkovskiRusko ministarstvo vanjskih poslova optužilo je u utorak Sjedinjene Države i članice Europske unije za "neprihvatljivi pokušaj vršenja pritiska na sud" u slučaju negdašnjeg naftnog tajkuna Mihaila Hodorkovskog i njegovog poslovnog partnera Platona Lebedeva.

Moskovski sud proglasio je u ponedjeljak Hodorkovskog (47) i Lebedeva (54) krivima za za krađu 218 milijuna tona nafte iz kompanije Jukosa i pranje novca na suđenju koje je izazvalo veliku pažnju međunarodne javnosti zbog sumnje da se radi o politički motiviranom procesu.

"Pokušaji vršenja pritiska na sud su neprihvatljivi. Predsjednik Ruske Federacije izjavio je u nedavnom intervjuu za vodeće ruske televizijske postaje da nitko nema pravo miješati se u rad sudskih organa", navodi ministartsvo u priopćenju objavljenom na svojoj internetskoj stanici.

Ministarstvo upozorava da se u slučaju Hodorkovskog i Lebedeva radi o "teškim optužbama" te navodi da u SAD-u takve optužbe nose doživotni zatvor. Također odbacuje kritike zapadnih dužnosnika da je to suđenje primjer selektivne pravde.

Čitanje presude Hodorkovskom i Lebedevu nastavljeno je u utorak, a očekuje se da će im sudac Viktor Danilkin izreći kaznu na staru godinu.

Najmanje dvije osobe uhićene su u utorak ispred suda gdje se održavaju novi protuvladini prosvjedi. Policija je zatvorila ulicu u kojoj se nalazi sud do okončanja sudskog postupka.

Vezane vijesti

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Hrvatski gospodarstvenici u pohodu na rusko tržište

Iako je od početka devedesetih Hrvatska s Rusijom potpisala 30-ak međudržavnih ugovora o raznim oblicima suradnje – od gospodarske do obrazovanja i… Više

Komentari

registracija
8/7/10

Maroje, 29.12.10. 09:33

Zna Putin obračunati s nazovi demokratima.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika