28.12.2010. / 14:07

Autor: Hina

Josipović o rekonstrukciji vlade: 'Očekujem da se posao obavi vrlo efikasno i kvalitetno'

Predsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući danas, na traženje novinara, predloženu rekonstrukciju vlade, rekao je da je sastav vlade odgovornost premijerke i sama bira svoj tim za koji misli da je najbolji te dodao da svakom od novih i starih ministara želi puno uspjeha.

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Republike Ivo Josipović komentirajući danas, na traženje novinara, predloženu rekonstrukciju vlade, rekao je da je sastav vlade odgovornost premijerke i sama bira svoj tim za koji misli da je najbolji te dodao da svakom od novih i starih ministara želi puno uspjeha.

"Pred vladom su do kraja mandata važne zadaće, a najvažnije su gospodarski oporavak i zaključenje pregovora s Europskom unijom te provođenje referenduma. To su prevažne zadaće i zajedno sa svim hrvatskim građanima očekujem da vlada vrlo efikasno i kvalitetno odradi taj posao", istaknuo je predsjednik Josipović, odgovarajući na novinarska pitanja u svome uredu nakon predstavljanja projekta "Pijanistica Martina Filjak - ambasadorica risa".

"Ono što je meni posebno važno u ovoj rekonstrukciji je promjena ministra obrane, tu postoji tzv. podijeljena nadležnost između vlade i predsjednika jer predsjednik daje mišljenje o imenovanju ministra obrane. U dogovoru s premijerkom Kosor jučer sam pozvao na razgovor kandidata za ministra Davora Božinovića, imali smo dulji razgovor u kojemu me uvjerio da je predan ostvarenju reformi u Oružanim snagama i izvršenju ustavnih zadaća koje one imaju - on s upravnog aspekta, a ja sa zapovjednog kao vrhovni zapovjednik. Temeljem tog razgovora dao sam pozitivno mišljenje za izbor Davora Božinovića za ministra obrane", rekao je predsjednik novinarima.

Upitan je li dobro da se mijenja ministar financija neposredno nakon donošenja državnog proračuna, predsjednik Josipović je odgovorio da je to stvar vlade i da u to ne bi ulazio.

Na upit jesu li promjene možda došle prekasno, Josipović je odgovorio da je predsjednik partner vlade, a ne njezin kritičar, ni apologet i ne ulazi u ocjene ministara.

U vezi s hrvatskim odgovorom na srpsku tužbu za genocid te može li to ugroziti dobre odnose dviju zemalja, predsjednik Jospiović je odgovorio kako nema razloga da to našteti odnosima Hrvatske i Srbije koji su, kako je rekao, u osjetnom usponu na dobro obiju zemalja i naroda. Taj odgovor je zapravo jedan dio normalnog procesa koji traje, zapravo se ništa nije dogodilo ništa posebno, smatra Josipović.

"Postupak ide dalje, više puta je rečeno i moje je stanovište kako ta tužba sada postoji i ima smisla dok postoje i razlozi zbog kojih je podnesena. Na vladama Hrvatske i Srbije je da ocijene postoje li uvjeti za eventualno moguće povlačenje ili za nastavak spora. To je stvar vlada i u to ne ulazim, nego ističem koji su razlozi podnošenja tužbe ili mogući razlozi za odustanak ili mogući dogovor izvan suda", rekao je predsjednik.

Odgovarajući na upit u vezi posljednjih zbivanja oko "slučaja Sanader", predsjednik Josipović je rekao da pravna država svakog pojedinca, bez obzira je li on bivši ili sadašnji premijer ili običan građanin tretira jednako.

"Zakon će se provoditi nepristrano uz poštivanje prava, odnosno da postupak koji se trenutačno vodi protiv Ive Sanadera ne bude drugačiji ni od jednog drugog postupka i da se primjenjuju sve one mjere koje bi se primijenile i u drugim sličnim slučajevima. Iznimno je važno da upravo taj postupak koji se vodi protiv jednog od najviših bivših državnih dužnosnika bude proveden "lege artis", bez utjecaja politike u skladu sa zakonom poštivajući Sanaderova ustavna prava, ocijenio je predsjednik Josipović.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
18/12/10

ivaeva, 28.12.10. 15:36

Napokon i taj Božo Biškupić, (samozvani doživotni ministar) imperator, kolekcionar, koji je cijelu Hrvatsku stavio pod svoju privatnu opskrbu, vanka. Despot, kirjanja i diktator poput bivšeg nam premijera, kanadera; komu je nosio kišobrane i suncobrane, a moze biti i drugo, diljem svijeta. A o našem trošku, zna se. Prateći ga u stopu, više nego dotičnoga, sjena. Čudo da i on nije tamo negdje za petama mu sad... No, bo se još vidlo...! Jer taj sve zna i sve je kušao s njime!! Kaj ne?! ("Mladen Barišić ga je teretio da je kao pratitelj na Sanaderovim putovanjima novac stavljao na strane račune" Jutarnjilist). A kao fol, fotograf. Parazat hr kulture! Aut !!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika