28.12.2010. / 14:17

Autor: Nacional.hr

Mirovinski fondovi: Mirovinska reforma u Hrvatskoj je uspješna i treba je nastaviti

Upravo zbog svega navedenog, mirovinski fondovi zaključuju kako je mirovinskom reformom iz 2001/2002 stvoren robustan, pravedniji i održiviji novi mirovinski sustav.

Mirovinski fondovi brane mirovinsku reformu iz 2001.Mirovinski fondovi brane mirovinsku reformu iz 2001.Odgovarajući na analize i natpise u medijima o rezultatima rada i troškovima mirovinskih fondova, Udruženje društava za upravljanje mirovinskim fondovima i mirovinskih osiguravajućih društava predstavilo je rezultate rada u proteklih devet godina, na danas održanoj konferenciji za medije.

Mirovinski fondovi podsjećaju na dva ključna postignuća mirovinske reforme: stvorena je nova nacionalna štednja koja danas iznosi već više od 36 milijardi kuna, te sa svakim mjesecom raste i stvoren je koncept osobnih računa na koje se uplaćuju mirovinski doprinosi osiguranika, koji predstavljaju osobnu, nasljednu imovinu.

Nakon devet godina rada, ostvaren je prosječni godišnji prinos od 5,27 %, dok je anualizirana stopa inflacije u istom periodu bila 2,68 %, što daje realni prinos od 2,59 %.

Na početku provođenja reforme isticalo se da bi bilo dobro kada bi obvezni mirovinski fondovi ostvarivali prinose od oko 2 % iznad stope inflacije.

Sa ovakvim prinosima fondovi su svojim osiguranicima do prosinca 2010. godine ostvarili ukupno 5,12 milijardi kuna nove vrijednosti, odnosno zarade.

Vezano uz troškove II stupa, o kojima se često govori, a najčešće pogrešno, fondovi su od početka rada naplatili 1,43 milijarde kuna naknada. Pri tome, naknade koje naplaćuju hrvatski obvezni mirovinski fondovi među najnižima su u regiji.

Upravo zbog svega navedenog, mirovinski fondovi zaključuju kako je mirovinskom reformom iz 2001/2002 stvoren robustan, pravedniji i održiviji novi mirovinski sustav. Dodaju kako su obvezni mirovinski fondovi ispunili i nadmašili zacrtane visine prinosa s početka mirovinske reforme, a članovi obveznih mirovinskih fondova s vremenom će imati relativno veće mirovine iz II stupa nego iz I stupa. Naglašavaju kako se troškovi sustava mogu kontinuirano smanjivati, što se i do sada činilo, da se sustav može kontinuirano unapređivati (podportfelji, novi instrumenti, nove klase imovine...), te da je doprinos fondova nacionalnoj ekonomiji već sada značajan (zaduživanje države u zemlji, kunske obveznice, javne ponude, korporativni papiri), no to vrijeme tek dolazi, kako raste imovina pod upravljanjem obveznih mirovinskih fondova.

Vezane vijesti

'Budućnost mirovinskog sustava će se znat do kraja godine'

'Budućnost mirovinskog sustava će se znat do kraja godine'

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić najavio je da će do kraja ove godine biti postignut dogovor sa socijalnim partnerima o budućnosti… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika