28.12.2010. / 15:57

Autor: Renato Baretić

R. Baretić

'Premijerku ja volim': Vlažni snovi o odlasku u povijest

Budući da je već danas sasvim izvjesno kako na aktu o pristupanju Hrvatske Uniji neće stajati potpis Jadranke Kosor, žena bi htjela u povijest ući barem kao potpisnica dokumenta o uspješnom završetku pregovora

Zbunjujuća je ova brzina kojom Jadranka Kosor želi instalirati novoodabrane ministre. Čemu izvanredna sjednica Sabora, kad je redovna zakazana već za 17 siječnja? Što to novi ministri mogu napraviti u tih dvadeset dana, od kojih je gotovo polovica neradno? Zašto je tih dvadeset dana važnije od tri debela mjeseca tijekom kojih je vlada uglavnom tek rezignirano vegetirala nakon premijerkine prve najave smjene nekih ministara?

Zbunjujuća je, velim, ova sad brzina, pogotovo nama koji smo pomislili da smo napokon shvatili zašto zapravo naša Jaca odlaže svaki rezolutniji potez, svaku oštriju mjeru i bolniji rez, zašto i na drugim poljima svoga djelokruga nije tako odlučna kao u borbi protiv korupcije i zašto, na kraju krajeva, odbija i samu pomisao na izvanredne izbore premda bi je oni izvukli iz kaše u koju ju je lani, sirotu, onako nenadano i nemilosrdno gurnulo. I ona je, zaključili smo, baš kao i njezin prethodnik, sve žetone stavila na završetak pregovora s Europskom unijom.

On je hvatao generale, ona hvata lopove, a sve ostalo u državi daleko je niže na listi prioriteta. Pa neće nas u Europu odvesti kvalitetno zdravstvo, školstvo ili kultura, zaboga! Budući da je već danas sasvim izvjesno kako na aktu o pristupanju Hrvatske Uniji neće stajati potpis Jadranke Kosor, žena bi htjela u povijest ući barem kao potpisnica dokumenta o uspješnom završetku pregovora. Toj maloj političarskoj sujeti, lako razumljivoj, podređeno je sve ostalo u državi.

Zbog tog se damskog kaprica urušava sve ostalo u zemlji, zbog njega se štošta odgađa i odlaže, zbog njega se laže i maže, zbog njega se u Hrvatskoj više ne proizvodi gotovo ništa osim novih zaduženja i po jedne korupcionaške afere tjedno. Pa tako iz mjeseca u mjesec, u iščekivanju tog povijesnog dana i potpisa, a onda kud koji mili moji, ma može i na te izvanredne izbore ako hoćete. U premijerkinim vlažnim snovima, kladim se, tisuće navijača oduševljeno riču s tribina:

I Šeksom i DORH-om i USKOK-om u glavu

Pritvori, osudi, za Jadrankinu slavu!

I znaj, Bruxelles zna za sveto ime to

Sveto ime Jacino!

Svi u EU s njom

Svi kroz pakao

Ja te volim, premijerko!

Zato je, ponovimo, iznenađujuća ova brzina kojom gospođa Kosor želi dobiti saborski blagoslov za ministarsku "svježu krv". Vjerojatno je posrijedi opet neki (još jednom, još jedan!) hadezeovski interni blitzkrieg koji sa životima i boljitkom hrvatskih građana ima veze koliko i s geomorfologijom Neptuna.

Vezane vijesti

'Neću dati ostavku'

'Neću dati ostavku'

Neću dati ostavku na mjesto potpredsjednice Hrvatskog sabora, kao što je to učinio Vladimir Šeks, poručila je Jadranka Kosor nakon jutrošnje sjednice… Više

Komentari

registracija
17/12/10

zmaj, 28.12.10. 16:46

+5, potpis, pečat, žig!!!!!!!!


registracija
15/8/10

bigred1, 28.12.10. 16:55

u ovim pregovorima se vidi da sanader i kosorica nisu državnici već rigidni političari. da su državnici brinuli bi o interesima hrvatske, a ne svoje ostajanje na vlasti.


registracija
29/11/09

Ivis, 28.12.10. 18:08

Kupuje 'bjedna' vrijeme.


registracija
11/1/10

fluid, 28.12.10. 18:13

Mogu raditi što god hoće.Mogu dokazivati što god žele.Jedno je jasno;hrvatski građani su nesposobni da zaustave osobnu propast.Očekuje se spasonosno riješenje iako nitko nezna u kom bi obliku ono trebalo biti.Takva pasivnost će biti nagrađena još većim dnom i još jačim frustracijama.Pitanje je,dokle !?


registracija
30/6/09

jebivjetar, 28.12.10. 18:59

Ko fuka tu kalašturu ? Samo neki ratni zločinac ! Koji je debelo zasro !


registracija
9/10/09

potiskiDjilkos, 28.12.10. 20:32

Ova Kosorica je kao neka tetka, samo se krevelji, ni brige ni pameti! Sramota za Hrvatsku ...


registracija
27/7/09

columbo, 28.12.10. 20:46

Dobro je sto je ovom "l'art, pour l'art" promjenom u Vladi narusena njezina sama pozicija i autoritet, pa je od svega ostalo tek puko bauljanje u vremenu i prostoru. No, dobro je, velim sto se to i javno obznanilo.


registracija
1/1/70

, 28.12.10. 20:49

Jaco,zasto nisi Kalmetu i Milinovića izbacila iz ministarskih fotelje? Kalmet je jedan od većih mafijaša..a ti ga ostavi?Zasto?


registracija
1/1/70

, 28.12.10. 20:53

Ostaviti Kaljmetu na minstarskom polozaju je loše i za Kosoricu i za ADZe. ko je itko morao biti odstranjen i atim odmah izveden pred lice pravde,onda je to Kalmeta.kosricw SJEDI JEDAN !!!


registracija
9/3/10

nostradurus, 28.12.10. 21:54

Još jedan alibi za neuspijeh. Već su istrošili alibi vladavine koalicije. Rezultat će biti isti jer se ne želi reformirati država (sites.google.com/site/financijskisustav/izlaz-iz-krize). Dobre tekstove na istu temu imate i na www.simondixon.org/. Simon Dixon bi bio odličan ministar finacija u RH.


registracija
19/10/10

lunar, 28.12.10. 21:58

Kava bez šećera nevalja..... samo treba to znati prije nego se proba.....


registracija
10/1/07

satruncica, 30.12.10. 11:31

Puky ja sam iz famozne IX izborne, Kalmetine utvrde. Sada svi viču : ja nisam glasao za HDZ!
Od prvog dozadnjeg, svi se zgražavaju... ali ovdje su ti jadni bijedni ulizice... pa baš me zanima kako će biti na izborima.


registracija
2/1/11

prohujalo, 04.01.11. 11:07

pa sve i da nas Jaca uvede u Evropu sta nam to sve znaci. Rumunija je vec nekoliko godina u Evropi, ali nista se kod Rumuna nije promijenilo. Jedino sto mogu da kazu da su u Evropi. Mi smo do dolaska HDZ-a na vlast mogli reci da smo u Evropi. U sve i jednoj zemlji smo bili postovani i kupovali. Sad cemo moci jedino u Afriku....????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika