28.12.2010. / 16:39

Autor: Deutsche Welle

'Posao stoljeća' u Crnoj Gori: Konstruktor kao podizvođač ponovno u igri?

Čini se da se najveća hrvatska građevinska tvrtka “Konstruktor” ponovo vraća u igru oko izgradnje autoceste koja bi od Jadranske obale vodila do granice sa Srbijom.

Željko Žderić, čelnik KonstruktoraŽeljko Žderić, čelnik KonstruktoraCrnogorska vlada je jučer odlučila započeti s pregovorima s Kinezima, koji bi financirali ovaj projekt, a građevinske radove bi mogli izvoditi Hrvati. Dužnosnici u Podgorici očekuju da će sve vezano za ovaj postupak biti poznato do proljeća slijedeće godine. Prema riječima crnogorskog ministra prometa i pomorstva Andrije Lompara, u interesu Crne Gore je da gradnja te autoceste što prije započne. “Mi ćemo odmah pokrenuti pregovore s Kinezima. U neko dogledno vrijeme očekujemo da ti pregovori daju rezultate. A u međuvremenu sa Investicijskim forumom Zapadnog Balkana pokušavali bi smo osigurati pripremu novog javnog natječaja”, rekao je on.

Kinezi su ranije nagovjestili da će financirati izgradnju autoceste Bar-Boljare, duge 170 kilometar, a da bi radove mogla izvoditi splitska kompanija. Nagovješteno je i da bi Kinezi mogli osnovati zajednički konzorcij s Hrvatima, koji bi imao snažnu potporu hrvatske vlade. Budući da je ovaj projekt vrijedan oko tri milijarde eura, on bi bio, takoreći, od sudbinske važnosti za posrnuli „Konstruktor". Takva mogućnost sigurno je olakšana činjenicom što je ponuda te kompanije na prvom javnom natječaju bila za više od milijardu eura povoljnija od one koju je ponudio grčko-izraelski konzorcij Actor-Shikun-Binui. Iz „Konstruktora" su, inače, u travnju ove godine tvrdili da imaju jamstva kineske Exim banke, te da mogu izgraditi barem jednu od pet dionica na tom autoputu.

Priča tek počinje

Međutim, neovisni stručnjak Emin Duraković kaže za Deutsche Welle da se „Konstruktor" u ovom trenutku može pojaviti samo kao podizvođač radova na autocesti. "Konstruktor se, naravno, ponovo može vratiti u igru ukoliko dođe do raspisivanja javnog natječaja i obnavljanja kompletnog procesa. To je priča koja će trajati od godinu i pol do dvije", kaže Duraković. On dodaje da je nakon političkih promjena u Hrvatskoj i Crnoj Gori (odlazak premijera Ive Sanadera i Mila Đukanovića) postoji manje šansi da se taj scenarij ostvari, posebice zbog financijskih problema tvrtke iz Splita. "U svakom slučaju, ja želim "Konstruktoru" oporavak i, ukoliko se dogodi da se on javi na nekom novom obnovljenom javnom natječaju, kao kredibilan faktor koji može osigurati i dobiti podršku međunarodnih financijskih institucija, apsolutno su dobrodošli da grade autoput u Crnoj Gori", zaključio je Duraković.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Đukanović se želi vratiti

Đukanović se želi vratiti

Predsjednik Demokratske partije socijalista (DPS) i nekadašnji crnogorski premijer Milo Đukanović ispituje teren u međunarodnim vodama za povratak na… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika