28.12.2010. / 17:02

Autor: Hina

Arbitražni sporazum i mirovinska reforma najveća postignuća slovenskog parlamenta u 2010.

Na naknadnom referendumu iduće će se godine vjerojatno ponovno odlučivati i o već prihvaćenom zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju jer se sindikati i umirovljeničke udruge protive reformi po kojoj bi se u mirovinu odlazilo tek s navršenih 65 godina

Borut PahorBorut PahorRatifikacija arbitražnog sporazuma s Hrvatskom i novi zakon o mirovinskom i invalidskom osiguranju najvažnija su postignuća slovenskog parlamenta u ovoj godini, ocijenio je u utorak na konferenciji za novinare, sažimljući jednogodišnji rad 90-članskog vrhovnoga zakonodavnog tijela predsjednik slovenskog parlamenta Pavel Gantar.

Arbitražni sporazum o načinu rješenja graničnog prijepora s Hrvatskom parlament je potvrdio 19. travnja, uz bojkot oporbenih stranaka, pa je vlada u suglasnosti s oporbom raspisala referendum na kojemu je 6. lipnja sporazum i konačno potvrđen tijesnom većinom od 51,5 posto glasova.

Na naknadnom referendumu iduće će se godine vjerojatno ponovno odlučivati i o već prihvaćenom zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju jer se sindikati i umirovljeničke udruge protive reformi po kojoj bi se u mirovinu odlazilo tek s navršenih 65 godina.

Gantar je rekao da će u petak priopćiti odluku o roku u kojemu će udruge koje se protive mirovinskoj reformi morati prikupiti 40.000 potpisa kako bi referendum postao obvezan.

"Bude li mirovinska reforma na referendumu odbijena, to će za sve nas biti loše. Ona će se ionako poslije morati provesti, a promjene će tada biti još bolnije", rekao je Gantar u utorak na konferenciji za novinare.

Premijeru Borutu Pahoru pak poručio je da razmisli o promjenama u vladajućoj koaliciji jer se Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) protivi mirovinskoj reformi, dodavši i da je glasovala protiv proračunskih dokumenata.

"Na stranku koja je zakazala pri donošenju ključnih odluka teško je računati i koalicija će zbog nje biti nestabilna", rekao je Gantar koji smatra da bi premijer Pahor mogao naći kombinaciju u kojoj će u parlamentu i bez DESUS-ovih zastupnika zadržati čvrstu većinu.

Kao jedan od najneugodnijih događaja za parlament i zastupnike Gantar je ocijenio divljaštvo pred parlamentom 19. svibnja ove godine, kad je skupina nasilnih studenata, koji su prosvjedovali protiv ograničenja rada studenata i učenika preko studentskih servisa, oštetila pročelje parlamentarne zgrade na koju je bacala jaja i kamene kocke.

Isto tako Gantar je kao vrlo neugodan događaj naveo prvi slučaj u kojemu je član parlamenta uhićen i osuđen na zatvorsku kaznu. Riječ je o zastupniku Slovenske nacionalne stranke (SNS) Srečku Prijatelju koji je 30. rujna osuđen na pet godina i dva mjeseca zatvora zbog ucjene i prijetnje oružjem poslovnom partneru svoje supruge. Pri pokretanju postupka bili su pretraženi i prostori stranke u parlamentu.

Gantar je rekao da se to dogodilo prvi put u povijesti slovenskog parlamentarizma te da zbog žalbenog postupka kazna Prijatelju, koji se veći dio ove godine nalazio u zatvoru, još nije pravnomoćna, zbog čega parlament do daljnjega mora raditi s 89 umjesto s 90 zastupnika. Naime, sve dok nema pravomoćne presude, zastupnik ne gubi svoj zastupnički mandat osvojen na izborima, upozorio je Gantar.

Vezane vijesti

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenske banke sve teže kreditiraju gospodarstvo

Slovenska središnja banka upozorila je u srijedu na rastuće gubitke slovenskih banaka zbog čega se i dalje smanjuju mogućnosti kreditiranja… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika