28.12.2010. / 18:13

Autor: Hina

Premijerka Kosor: Svi su dobili svoje zadaće, osvajati ćemo mjesec po mjesec

Ova je godina bila teška godina, ali i godina u kojoj je bilo dobrih stvari, u kojoj su se uspjele svladati neke prepreke, ocijenila je danas premijerka Jadranka Kosor na prigodnom božićno-novogodišnjem druženju s novinarima akreditiranim za praćenje rada Vlade koje je izvijestila i o prvom radnom sastanku s novim ministrima i potpredsjednikom Vlade za investicije.

Jadranka KosorJadranka KosorOva je godina bila teška godina, ali i godina u kojoj je bilo dobrih stvari, u kojoj su se uspjele svladati neke prepreke, ocijenila je danas premijerka Jadranka Kosor na prigodnom božićno-novogodišnjem druženju s novinarima akreditiranim za praćenje rada Vlade koje je izvijestila i o prvom radnom sastanku s novim ministrima i potpredsjednikom Vlade za investicije.

"Iznimno sam zadovoljna tim radnim sastankom, s vrlo konkretnim prijedlozima mjera. Jedino što vam za sada mogu otkriti je da ćemo odmah poslije Nove godine osmisliti program za osvajanje svakog mjeseca. Zadat ćemo si za svaki mjesec program koji ćemo nastojati, vjerujem i ispuniti", kazala je Kosor napominjući kako je to dogovor s današnjeg sastanka i kako treba pričekati i sutrašnji dan i odluku Sabora o potpori novim članovima Vlade.

Govoreći o radu Vlade u 2010. godini, ocijenila kako je, uz to što je bila teška, to i godina u kojoj je bilo dobrih stvari, u kojoj se uspjelo savladati neke prepreke, i u kojoj je Vlada imala rezultata.

Posebno je izdvojila proces pregovora o ulasku u EU i izrazila uvjerenje da će biti ostvaren cilj i da će Hrvatska do kraja lipnja iduće godine završiti pregovore.

"Uspješni smo bili i u onome što nije u potpunosti vidljivo javnosti, a to je u savladavanju mnogih prepreka", kazala je navodeći kao primjer rad Ureda za središnju javnu nabavu koji radi pola godine i čiji prvi rezultati pokazuju uštede od oko 80 milijuna kuna. Procjene su da će u trenutku kada sva javna nabava bude išla kroz taj Ured, uštede na godišnjoj razini iznositi 350 milijuna kuna. To je respektabilan novac, istaknula je Kosor.

Dobrim je ocijenila i to što su u proračunu za 2011. prvi put zamrznuti rashodi, a jako dobrim smatra i donošenje Zakona o fiskalnoj odgovornosti.

"Takav zakon nije bilo jednostavno donijeti iz puno razloga, a jedan od njih je otpor na svim razinama. I to bih mogla iznijeti kao najveću poteškoću - svi žele radikalne promjene, oštre rezove, ali malo tko je spreman da se to odnosi baš na njega", kazala je premijerka.

Podsjetila je i na borbu protiv korupcije, na promjenu Ustava, a smatra i da je dosta učinjeno i na provedbi Programa gospodarskog oporavka.

"On ne zaostaje. Ima nekih stvari koje su se možda mogle nešto prije napraviti, ali u načelu držimo se rokova", ustvrdila je i navela kako je bilo "neopisivo teško provesti" smanjenje neporeznih davanja (tzv. parafiskalnih nameta).

U ovoj je godini puno napravljeno i u uređivanju javnih poduzeća, kazala je premijerka i kao primjer navela HEP koji je na kraju prošle godine dugovao 1,8 milijardi kuna, a danas ne duguje ništa. "Prošle godine je dobit HEP-a bila oko stotinjak milijuna kuna, sada je otprilike 1,5 milijardu kuna i HEP je krenuo s prilično dobrim i velikim investicijskim projektima i mislim da smo tu napravili dobar posao", kazala je i dodala kako je dobro i to što svako javno poduzeće ima obvezu i provoditi antikorupcijske programe.

Čestitavši okupljenim novinarima Božić te Novu 2011. godinu, premijerka je kazala kako bi voljela da izvještavanje o radu vlade dobije svoje mjesto u hrvatskim medijima. Kritika je drugo, odnos prema određenim odlukama ili ministrima je drugo, ali "mrvicu više prostora" kako bi gledatelji i čitatelji dobili informaciju o tome što Vlada radi, istaknula je.

U ime novinara koji prate rad Vlade svako dobro u povodu blagdana i uspješan rad u idućoj godini, premijerki je zaželio Frenki Laušić iz "Slobodne Dalmacije".

Vezane vijesti

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

'Nemate pravo čuvati svoja radna mjesta'

Savez samostalnih sindikata Hrvatske obrušio se na Vladu zbog odredbe kojom bi se političari nakon saborskog odnosno ministarskog mandata mogli… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika