28.12.2010. / 19:36

Autor: Nacional.hr

AZTN: Predloženi ugovor između HEP-a i TLM-a mogao bi se tumačiti kao državna potpora

Kako ugovor još nije sklopljen iz Agencije poručuju da bi se njegovim sklapanjem mogao povrijediti Zakon o državnim potporama

HEP bi TLM-u prodavao struju po povlaštenim cijenamaHEP bi TLM-u prodavao struju po povlaštenim cijenamaAgencija za zaštitu tržišnog natjecanja je na zahtjev HEP d.d. dala mišljenje na prijedlog Ugovora o prodaji električne energije koji HEP d.d. namjerava sklopiti s TLM-TVP d.o.o., koje se isključivo temelji na možebitnim učincima sklapanja ovog ugovora na uvjete tržišnog natjecanja u Republici Hrvatskoj, priopćili su danas iz Agencije.

Agencije je, nakon provedene analize predloženog modela formiranja cijena električne energije predviđenog ugovorom, ukazala na činjenicu kako iz navedenih uvjeta i obveza iz prijedloga Ugovora proizlazi kako isti odstupa od uobičajenog modela formiranja cijena za isporuku ovog energenta drugim poduzetnicima u Republici Hrvatskoj budući da se cijena električne energije ne temelji na troškovima proizvodnje ovog energenta već na burzovnoj cijeni primarnog aluminija.

Stoga je Agencija upozorila kako je potrebno voditi računa o tome da sklapanjem ovog Ugovora ne dođe do povrede odredbi Zakona o zaštiti tržišnog natjecanja (ZZTN) koji zabranjuje primjenu nejednakih uvjeta na istovrsne poslove s različitim poduzetnicima jer to, posebno kada se radi o poduzetniku u vladajućem položaju, nije prihvatljivo. Premda nema saznanja o tome kakve uvjete HEP d.d. primjenjuje na druge kupce na istom mjerodavnom tržištu, odnosno tržištu prerade aluminija, ovaj poduzetnik prema svima njima dužan je primjenjivati iste uvjete kako ih ne bi doveo u nepovoljniji položaj u odnosu na konkurente.

Istodobno, ako bi se utvrdilo da se u konkretnom slučaju ne radi o povredi ZZTN-a, jer na mjerodavnom tržištu prerade aluminija TLM-TVP d.o.o. nema konkurenata koje bi HEP d.d. doveo u nepovoljniji položaj, Agencija je upozorila kako bi, s obzirom na činjenicu da je Republika Hrvatska jedini vlasnik HEP-a, prodaja električne energije poduzetniku TLM – TVP d.o.o. po cijeni ispod tržišne, što je moguće s obzirom na model formiranja cijena koji predviđa ovaj prijedlog Ugovora, mogla predstavljati državnu potporu koja nije utemeljena na Zakonu o državnim potporama.

Podsjećaju da Agencija provodi i postupak ocjene programa restrukturiranja TLM-a u kojem će, između ostalog, obuhvatiti i ocijeniti sve potpore dane ovom poduzetniku prije i tijekom privatizacije, uključivo one koje se možebitno odnose i na isporuke električne energije.

Kako se radi o prijedlogu Ugovora koji je Agenciji dostavljen prije njegova sklapanja, mišljenje Agencije je načelno i temelji se isključivo na dostupnim informacijama i podacima dobivenim od HEP-a i TLM-TVP-a. Naglasak je pritom stavljen na poduzetnike sudionike ovog sporazuma koji sami trebaju procijeniti stvarne učinke provedbe Ugovora odnosno njegove konkretne posljedice s obzirom na uvjete i cijene isporuke električne energije koji su podložni stalnim promjenama, vodeći pritom računa o propisima Republike Hrvatske u području tržišnog natjecanja i državnih potpora.

Vezane vijesti

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Posljednji kredit HEP-u za pokrivanje gubitaka

Vlada je na današnjoj sjednici odobrila Hrvatskoj elektroprivredi (HEP) podizanje kratkoročnog kredita od 400 milijuna kuna za pokrivanje gubitaka u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika