29.12.2010. / 10:02

Autor: Hina

Seul pozvao na nastavak pregovora s Pjongjangom

Južnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je u srijedu na nastavak šesterostranih pregovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, očito pokušavajući smiriti stanje na poluotoku, iako je sve dosad odbijao mogućnost bilo kakvih pregovora ako Pjongjang ne pokaže "iskrenu" volju.

Lee Myung-bakLee Myung-bakJužnokorejski predsjednik Lee Myung-bak pozvao je u srijedu na nastavak šesterostranih pregovora o nuklearnom razoružanju Sjeverne Koreje, očito pokušavajući smiriti stanje na poluotoku, iako je sve dosad odbijao mogućnost bilo kakvih pregovora ako Pjongjang ne pokaže "iskrenu" volju.

"Nemamo drugog izbora nego da pitanje zatvaranja sjevernokorejskog nuklearnog programa riješimo diplomatskim putem, pregovorima u kojima će sudjelovati šest zemalja", rekao je predsjednik Lee.

Lee pokazuje odlučnost prema Pjongjangu otkako je koncem studenoga sjevernokorejska vojska bombardirala južnokorejski otok.

Južnokorejski predsjednik je usto pozvao na prekogranični dijalog, unatoč mnogim neriješenim pitanjima i napetostima, među kojima je i torpediranje južnokorejske korvete u ožujku za koje se optužuje Sjever.

Lee je također ocijenio da ujedinjenje dviju Koreja nije "tako daleko" i da ministarstvo ujedinjenja mora činiti više kako bi uvjerilo stanovnike u korisnost takva ujedinjenja.

U šesterostranim nuklearnim pregovorima sudjeluju dvije Koreje, Rusija, Kina, Japan i SAD.

Vezane vijesti

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Mimica: Nije vrijeme za stečena prava

Potpredsjednik Vlade i čelnik Vladina pregovaračkog odbora o Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za javne službe Neven Mimica izjavio je nakon… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika