29.12.2010. / 10:23

Autor: Nacional.hr

Zdravo i ukusno: 10 namirnica koje morate imati u hladnjaku

Ono što ih karakterizira su niski udio masti i ugljikohidrata što garantira da se, ukoliko i malo pretjerate s njihovim konzumiranjem, to neće primijetiti na vašoj liniji

Zelena salata jamči zdravljeZelena salata jamči zdravljeVećina ljudi tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana pretjera u hrani i piću, a ta bi se loša navika mogla veoma jednostavno izbjeći. Dovoljno je hladnjak napuniti zdravim i svježim namirnicama i za blagdanski stol pripremiti jela od njih.

Namirnice koje vam predlažemo zdrave su, nisko kalorične, a pripremljene na jednostavan način svoje mjesto mogu naći i u svakodnevnoj prehrani. Ono što ih karakterizira su niski udio masti i ugljikohidrata što garantira da se, ukoliko i malo pretjerate s njihovim konzumiranjem, to neće primijetiti na vašoj liniji.

Zelena salata
Salata bi trebala postati nezaobilazni dodatak svakom jelu. Ovo zeleno povrće je izrazito zdravo, a važno je napomenuti da ima jako malo kalorija.

Šparoge
Šparoge su jedan od najbogatijih izvora rutina, flavonoida koji reducira kolesterol i snižava krvni tlak.

Tikvice
Tikvice možete pripremati na različite načine (pečen, pohane) tako da ih možete konzumirati bez ikakvih dodataka. Ukoliko ipak niste preveliki obožavatelj ovog povrća, koristite ih kao dodatak drugim jelima.

Rajčica
Rajčica sadrži likopen, snažan antioksidans koji usporava starenje stanica kože i djeluje antikancerogeno. Također su odličan izvor A vitamina.

Losos
Znanstvenici su otkrili da ova vrsta ribe usporava starenje. Losos obiluje sastojcima koji poboljšavaju elastičnost kože pa ćete uslijed konzumacije ove ribe na licu imati manje neprijatnih linija.

Piletina i puretina
Za razliku od ostalih vrsta mesa, piletina i puretina nemaju puno masnoća i odličan su izvor proteina.

Kiseli kupus
S obzirom da je niske kalorijske vrijednosti, preporuča se osobama koje imaju problema s viškom kilograma. Kiseli kupus jača imunitet, popravlja raspoloženje, blagotvorno utječe na probavu...

Bobičasto voće
Kupina primjerice obiluje sastojcima koji su važni za osobe u pubertetu, klimakteriju, a preporučaju se i trudnicama dok maline primjerice uklanjaju reumatska oboljenja, a smanjuju rizik i od mnogih zloćudnih bolesti.

Mrkva
Mrkva je izvor antioksidansa - karotenoida koji sprečava razvoj bolesti krvožilnog sustava. Regulira šećer u krvi i ono što već odavno znamo, poboljšava vid. Svojedobno istraživanje znanstvenika u Velikoj Britaniji pokazalo je kako mrkva smanjuje rizik od raka debelog crijeva.

Vino
Svojedobno istraživanja nizozemskih znanstvenika pokazalo je kako umjereno, ali stalno konzumiranje vina produljuje životni vijek za gotovo pet godina. Dakle, vino jača imunitet, smanjuej rizik od dijabetesa tipa 2 i smanjuje apetit.

Vezane vijesti

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Top namirnice za bolji život i prevenciju zdravstvenih tegoba

Ako se pitate zašto se stalno osjećate umorno, naduto ili vas muči neki sličan problem, odgovor se možda nalazi u vašem tanjuru. Nedostatak nekih… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika