29.12.2010. / 11:21

Autor: Hina

'Ratovi zvijezda' i 'Ima li pilota u avionu?' odsad i u Kongresnoj knjižnici

Djela koja su ušla u ovogodišnji izbor bila su na popisu 2.112 filmova koje je predložila šira publika, a njihovim će uvrštavanjem broj filmova u fondu nacionalnog filmskog registra porasti na 550

"Ima li pilota u avionu?" i "Imperij uzvraća udarac", drugi dio serijala "Ratova zvijezda", našli su se među 25 filmova koji će zbog svoje "kulturne i estetske važnosti" ući u nacionalni filmski registar knjižnice američkog Kongresa kako bi se sačuvali za vječnost.

Svake godine Kongresna knjižnica proširuje svoj fond za 25 novih fimskih ostvarenja - dugometražnih, kratkometražnih i dokumentarnih filmova te videospotova - koji su ocijenjeni dostojnima da budu dijelom američke kulturne baštine.

"Nacionalni filmski registar je ovdje kako bi podsjetio naciju da je očuvanje naših filmskih ostvarenja glavna zadaća, budući da je polovina filmova proizvedenih do 1950. i oko 90 posto filmova do 1920. izgubljeno", rekao je u priopćenju James H. Billington, predsjednik te ugledne biblioteke.

Djela koja su ušla u ovogodišnji izbor bila su na popisu 2.112 filmova koje je predložila šira publika, a njihovim će uvrštavanjem broj filmova u fondu nacionalnog filmskog registra porasti na 550.

Nekoliko filmova izabranih u 2010. doživjelo je golem uspjeh kod publike, poput "Egzorcista" Williama Friedkina (1973.), "Svih predsjednikovih ljudi" Alana J. Pakule, s Robertom Redfordom i Dustinom Hoffmanom (1976.) i "Groznice subotnje večeri" (1977.) koja je označila početak glumačke karijere Johna Travolte.

U nekim filmovima glume ili su ih režirali umjetnici koji su nedavno umrli, poput "Imperij uzvraća udarac" (1980.) Irvina Kershnera (umro koncem studenoga), "Ima li pilota u avionu?" (1980.) s Lesliem Nielsenom (također umro u studenom) i "Pink Panter" (1964.) majstora komedije Blakea Edwardsa (umro sredinom prosinca).

Odbor za nacionalni registar odabrao je i nekoliko puno starijih filmova, iz doba nijemog filma i iz zlatnog doba hollywoodskog filma.

Kratak dokumentarac o tramvaju u San Franciscu, snimljen uoči razornog potresa 1906., također je među izabrani filmskim djelima.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika