29.12.2010. / 12:29

Autor: Hina

Slučaj Gruntovec: 22 ljudi proglašeno krivima, prvooptuženoj 21 mjesec zatvora

Sudac Ivan Turudić obrazložio je da je sud zauzeo stav da davatelje mita osuđuje na uvjetne, a one koji su primali mito na bezuvjetne kazne

Jasenka Sili. Photo: Antonio Bronić/PIXSELLJasenka Sili. Photo: Antonio Bronić/PIXSELLSvih 22 optuženih u korupcijskoj aferi "gruntovec" danas je na zagrebačkom Županijskom sudu proglašeno krivima za primanje i davanje mita, no samo je petero osuđeno na bezuvjetne zatvorske kazne od šest do 21 mjeseca, među kojima i prvooptužena službenica zagrebačke gruntovnice Jasenka Sili, dok su ostali dobili uvjetne kazne.

Prvooptužena Jasenka Sili osuđena je na godinu i devet mjeseci zatvora.

Na uvjetne kazne od šest do devet mjeseci uz rok kušnje od jedne do tri godine osuđeno je 17 osoba, uglavnom građana koji su referentima i službenicima u zagrebačkoj i zaprešićkoj gruntovnici davali mito.

Sudac Ivan Turudić obrazložio je da je sud zauzeo stav da davatelje mita osuđuje na uvjetne, a one koji su primali mito na bezuvjetne kazne.

Suđenje u slučaju "gruntovec" trajalo je više od godinu i pol. Na početku je bilo čak 28 optuženiha, no za šestero ih je tijekom suđenja razdvojen postupak, zbog bolesti ili nedolaska na rasprave.

Optužene se uz primanje i davanje mita teretilo i za protuzakonito posredovanje, zlouporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava.

Službenike zagrebačke i zaprešićke gruntovnice USKOK tereti da su od lipnja do prosinca 2007. za rješavanje zemljišno-knjižnih predmeta i njihovu uknjižbu tražili i dobivali mito od nekoliko stotina kuna do nekoliko tisuća eura. Za svoje usluge nagrađivani su i podmirivanjem privatnih računa, zapošljavanjem članova obitelji, ljetovanjima, pozajmicama i drugim darovima te uslugama kao što su žurno ishođenje putnih isprava, kredita i organiziranje liječničkog pregleda.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
15/5/09

Fidelito, 29.12.10. 13:36

Koliko se danas čeka na izvadak iz zemljišnih knjiga? Svaki rok čekanja dulji od 15 minuta za taj dokument širom otvara vrata korupciji.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika