29.12.2010. / 13:36

Autor: Hina

Palestinci će tražiti od UN-a da prizna neovisnu palestinsku državu: Čekamo da BiH 'uzme riječ'

"Čekamo da Bosna i Hercegovina preuzme predsjedanje Vijećem sigurnosti", rekao je Erekat izrazivši nadu da SAD neće staviti veto na taj prijedlog

Foto: ArhivaFoto: ArhivaPalestinci će početkom siječnja zatražiti od Vijeća sigurnosti UN-a da prizna neovisnu palestinsku državu, izjavio je u srijedu jedan visoki palestinski dužnosnik.

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat rekao je novinarima u gradu Jerihonu na Zapadnoj obali da Palestinci planiraju početkom siječnja Vijeću sigurnosti podnijeti prijedlog u kojem će zatražiti priznavanje neovisne palestinske države na teritoriju koji je okupirao Izrael 1967. godine.

"Čekamo da Bosna i Hercegovina preuzme predsjedanje Vijećem sigurnosti", rekao je Erekat izrazivši nadu da SAD neće staviti veto na taj prijedlog te da će zemlje kao što su Japan, Koreja, Novi Zeland i Australija priznati palestinsku državu.

Otkada su propali kratkotrajni izravni pregovori s desničarskom izraelskom vladom premijera Benjamina Netanyahua 2. listopada, mjesec dana nakon što su pokrenuti u Washingtonu, Palestinci su u više navrata upozoravali da će prijeći na "druge diplomatske opcije" izravnim pregovorima ako Izrael ne prihvati njihov uvjet za potpuno zamrzavanje gradnje židovskih naselja i tako omogući obnovu izravnih pregovora.

"Izraelska vlada je suočena s međunarodnom izolacijom s kakvom nije prije bila suočena" i to zahvaljujući naporima palestinskog vodstva i predsjednika Mahmuda Abasa, rekao je Erekat.

Ove su godine Palestinu u granicama iz 1967. priznale tri južnoameričke države, Brazil, Argentina i Bolivija.

Vezane vijesti

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Iranski general: vojni udar bio bi kraj Izraela

Visokorangirani iranski general u subotu je izjavio kako bi izraelska vojna akcija usmjerena protiv iranskoga nuklearnog programa doveo bi do… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika