29.12.2010. / 14:19

Autor: Deutsche Welle

Žrtve hladnoće: Kako beskućnici preživljavaju zimu

Neočekivano oštra zima zagorčava život svima onima koji su se uputili na put i vrijeme provode u kilometarskim zastojima. No njihove muke nisu ništa u usporedbi s onima koje muče stanovnike Njemačke bez krova nad glavom

Prošla zima odnijela je u Njemačkoj 17 ljudskih života. Ove godine su od niskih temperatura već umrla dva građana. Žrtve hladnoće su uglavnom beskućnici čiji se broj u Njemačkoj procjenjuje na 220.000. Iako za njih postoje utočišta, mnogi i dalje prednost daju vlastitim, od kartona i papira sklepanim nastambama pod vedrim nebom. Na prvi pogled ovakvo se ponašanje čini nerazumljivim no beskućnici za to imaju objašnjenje.

Neugodna prenoćišta

Jens je već 20 godina bez krova nad glavom i redovito posjećuje utočište za beskućnike u hamburškoj gradskoj četvrti Altona. No iako redovito svrati na topli obrok, pedesetogodišnji Jens nerado ovdje provodi noć iako su noći izvan utočišta za beskućnike, ne samo zbog hladnoće, vrlo opasne. Nedavno je, kako kaže, prespavao u jednom kontejneru za otpad i ujutro su ga smetlari zamalo ubacili u prešu za otpad. Unatoč takvim neugodnim iskustvima Jens odbija prenoćiti u jednom od brojinh prenoćišta za beskućnike u njemačkoj sjevernoj metropoli i to zbog loših iskustava. "Već sam prenoćio u nekoliko utočišta i blio je grozno. Čitavu noć su palili i gasili svjetla, otvarali i zatvarali prozor. Glazba je treštala, pilo se a tu se i krade. Zato radije prenoćim vani", kaže Jens.

Poput ovog hamburškog beskućnika razmišljaju i mnogi bez krova nad glavom diljem Njemačke. Tako je i jedan beskućnik u Trieru koji se u noći sa 26. na 27. prosinca smrznuo u jednom javnom parku, prije toga odbio krevet u jednom prenoćištu kojeg su mu ponudili socijalni radnici koji u ove hladne dane obilaze ulice njemačkih gradova. Voditeljica centra za beskućnike "Mahlzeit" ("Obrok") u Hamburgu Marion Sachs je svjesna činjence da mnogi radije riskiraju boravak na hladnoći nego noć provesti u jednom od utočišta u kojima često vladaju neprihvatljivi uvjeti. "Zajednički boravak, noćenja u ovim prenoćištima su grozna jer ovdje se miješa sve: od alkoholičara, preko narkomana pa do onih koji nisu nikakvi ovisnici i stoga su noći u ovakvoj ustanovi često opasne", kaže Sachs.

Problem s "uvoznim" beskućnicima

Uz to još dolazi i kulturni problem. Naime više od jedne trećine beskućnika dolazi iz istočne Europe. U posljednje vrijeme su sukobi "domaćih" i "pridošlica" sve učestaliji. I iz tog razloga beskućnici izbjegavaju utočišta humanitarnih organizacija čija su vrata naravno otvorena svima a ne samo "domaćim".

Daljnji problem je i činjenica da mnogi beskućnici posjeduju četveronožne ljubimce, uglavnom pse a njima je ulaz u prihvatilišta zabranjen. Beskućnici i njihovi ljubimci stoga radije traže toplija mjesta poput rešetki iznad postrojenja podzemnih željeznica, ulaze u podzemne garaže ili prostorije ispred banaka u kojima se nalaze bankomati. Prošla zima je i građane ali i djelatnike socijalnih organizacija pojačano senzibilizirala za probleme sugrađana bez krova nad glavom. "Primjećujemo da su građani svjesniji problema s hladnoćom i bilježimo pojačane prijave građana policiji kada vide da netko na ovoj hladnoći leži na otvorenom", kaže Thomas Specht, voditelj radne skupine "Pomoć beskućnicima". I socijalni radnici pojačano obilaze mjesta na kojima se okupljaju beskućnici, nude im tople napitke i hranu i pokušavaju ih nagovoriti da noć ipak provedu u nekom od prihvatilišta.

Premalo kreveta

U nekim dijelovima Njemačke problem je i manjak kreveta u prenoćištima. To se posebice osjeti izvan velikih gradove gdje je primjetan manjak iskustva u odnosu prema osobama bez krova nad glavom. Samo u Berlinu je ovakvih ustanova 16. Juli Seifert iz socijalnog ureda grada Hamburga smatra da broj kreveta nije primaran problem kada je u pitanju udomljavanje beskućnika. "Stanje u prenoćištima nije baš tako strašno. I zato mi kažemo beskućnicima: dođite i pogledajte. Možda i nije savršeno ali je u svakom slučaju bolje nego prenoćiti na otvorenom".

Kreveta ima dovoljno no treba probiti barijere u glavama. Najnovija žrtva hladnoće u Njemačkoj, jedan beskućnik s jugozapada zemlje, čak je devet puta odbio poziv socijalnih radnika koji su ga posjećivali u njegovoj nastambi u jednom javnom parku u kojoj se na kraju i smrznuo. Socijalne udruge apeliraju na građane na budnost i suosjećanje sa sugrađanima bez krova nad glavom. I to posebice u noćima koja dolaze i za koja su meterolozi najavili temerature i do 20 stupnjeva ispod nule. Od institucija se traži da poduzmu neke mjere kako bi olakšale život beskućnicima u ove hladne dane. U nekim gradovima se tako planira otvaranje stanica podzemne željeznice i preko noći kako bi beskućnici mogli provesti noć na malo višim temperaturama.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

U valu hladnoću u Europi do sada više od 600 mrtvih

U valu hladnoću u Europi do sada više od 600 mrtvih

U subotu je ukupan broj mrtvih uslijed velikog vala hladnoće koji je zahvatio Europu prešao šest stotina, izvješćuju agencije. Val hladnoće posebice… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika