29.12.2010. / 18:29

Autor: Hina

Karamarko i Dačić dogovorili protokol o kontaktnoj službi policija Hrvatske i Srbije

"Krenuli smo od spoznaje da samo kvalitetnom suradnjom možemo suzbiti zlo međunarodnoga organiziranog kriminala", rekao je ministar Karamarko, dodajući da krim-miljei dviju zemalja često nastupaju kao jedinstvena struktura

Foto: Goran Ferbezar/PIXSELLFoto: Goran Ferbezar/PIXSELLMinistri unutarnjih poslova Republike Hrvatske i Republike Srbije Tomislav Karamarko i Ivica Dačić održali su danas na Bajakovu sa suradnicima radni sastanak na kojemu su glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić i direktor srbijanske policije Milorad Veljović potpisali protokol o osnutku zajedničke kontaktne službe na graničnome prijelazu Bajakovo-Batrovci.

Kontaktna služba imat će sjedište na hrvatskoj strani granice, a trebala bi početi raditi u sljedećih mjesec dana.

Hrvatski ministar Tomislav Karamarko pritom je naglasio da hrvatska i srbijanska policija već dvije godine iznimno dobro surađuju te da je potpisani protokol nastavak te suradnje.

"Krenuli smo od spoznaje da samo kvalitetnom suradnjom možemo suzbiti zlo međunarodnoga organiziranog kriminala", rekao je ministar Karamarko, dodajući da krim-miljei dviju zemalja često nastupaju kao jedinstvena struktura.

Potpisani protokol o uspostavi kontaktne službe ocijenio je uvodom u osnutak zajedničkog centra za borbu protiv kriminala i terorizma u sljedećem razdoblju.

Ministar unutarnjih poslova Republike Srbije Ivica Dačić izrazio je zadovoljstvo potpisanim protokolom te je ocijenio da su dva ministarstva i dvije policije odigrali "pionirsku ulogu u uspostavi boljih odnosa između dviju država".

Naglasio je da je suradnja dviju policija bila dobra, čak i onda kada politički odnosi između Hrvatske i Srbije nisu bili na zavidnoj razini.

Posebice je istaknuo da su za suradnju s budućim centrom za borbu protiv organiziranoga kriminala zainteresirane i druge zemlje u regiji.

"Danas postoji potpuna otvorenost dviju policija za razmjenu svih operativnih podataka vezanih za kriminal, korupciju i terorizam te druge pojave iz ovlasti ministarstava unutarnjih poslova", rekao je Dačić i dodao da je granični prijelaz Bajakovo-Batrovci za Srbiju najvažniji jer se na njemu obavi oko 40 posto ukupnih prijelaza granice. Zato je prijelaz Bajakovo-Batrovci "pravo mjesto na kojem treba spriječiti čitav niz kriminalnih aktivnosti", istaknuo je.

Ocijenio je da je nemoguća borba protiv organiziranoga kriminala ako nema suradnje policija, drugih sigurnosnih služba i državnih odvjetništava.

Direktor srbijanske policije Milorad Veljović rekao je kako samo iskrena suradnja daje prave rezultate te da će 2011. godina biti uspješnija i konkretnija u borbi protiv organiziranoga kriminala.

Posebice je istaknuo kako je nedavno na sastanku u sjedištu Interpola u francuskome gradu Lionu zaključeno da je "suradnja hrvatske i srbijanske policije pravi primjer potrebne policijske suradnje".

Glavni ravnatelj hrvatske policije Oliver Grbić izrazio je zadovoljstvo potpisivanjem protokola o osnutku zajedničke kontaktne službe na graničnome prijelazu Bajakovo-Batrovci, preko kojega je u prvih jedanaest mjeseci 2010. godine prešlo šest milijuna putnika i dva milijuna vozila.

"Na dan preko tog prijelaza prijeđe 18.000 putnika, 5000 osobnih vozila, 850 kamiona i 140 autobusa", rekao je Grbić i dodao da je na tome graničnom prijelazu u jedanaest mjeseci ove godine zaplijenjeno 100 kilograma opojnih droga, od čega 88 kilograma kokaina i šest kilograma marihuane te 15.000 sintetičkih tableta s popisa opojnih droga.

Dvije su se policije dogovorile u kontaktnu skupinu selektirati najkvalitetnije policijske službenike širokog spektra policijskog znanja te će i time rezultati policijskog rada biti još bolji, istaknuo je Oliver Grbić.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika