30.12.2010. / 10:27

Autor: Nacional.hr

Na rubu bankrota: Pola milijuna građana nema za režije

Hrvatska se prema problemima građana u plaćanju osnovnih mjesečnih računa približila Mađarskoj u kojoj su mediji ovih dana objavili podatak da čak milijun građana ne može plaćati režije

Najmanje pola milijuna građana sa svojim mjesečnim prihodima uopće ne može platiti mjesečne račune, dok više od polovine građana teško pokriva režijske troškove, pokazuju najnoviji podaci koji kažu da sve više umirovljenika, obitelji s djecom studentima i nezaposlenih traži pomoć Caritasa kako bi platili račune.

Novi list piše kako podatak o pola milijuna građana koji ne mogu platiti režije datira još od prošle godine, a s obzirom na to da se u godinu dana gospodarska situacija u zemlji pogoršala, taj je podatak zapravo - optimističan.

Hrvatska se prema problemima građana u plaćanju osnovnih mjesečnih računa približila Mađarskoj u kojoj su mediji ovih dana objavili podatak da čak milijun građana ne može plaćati režije.

Koliko prosječno za režijske troškove duguju građani Hrvatske, nije poznat podatak. Da se rokovi plaćanja probijaju, svjedoče i podaci Hrvatske elektroprivrede (HEP), gdje su zbrojili da dugovanja za struju s kraja listopada iznose 329,27 milijuna kuna, što je u odnosu na lanjsku godinu porast od 20 posto.

Svi oni koji imaju problema s plaćanjem osnovnih režijskih troškova, za pomoć se obračaju Caritasu, koji daje novčanu pomoć isključivo za podmirivanje računa za struju, vodu i plin. Kako kaže Ante Šola, ravnatelj Caritasa Varaždinske županije, potražnja za takvom vrstom pomoći viša je od 20 do 30 posto u odnosu na lani.

"Pritisak je velik...Ja ne znam kamo to ide", kaže Šola za Novi list.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika