30.12.2010. / 11:12

Autor: Nacional.hr

Optužbe iz Splita: 'U Sanaderovoj kolekciji su umjetnine nestale iz Muzeja grada'

Posljednjih dana istražitelji policije i USKOK-a plijene umjetnine bivšeg premijera iz njegove vile u Kozarčevoj, pa će biti zanimljivo jesu li među njima i neke od navedenih umjetnina iz Muzeja Grada Splita

Ivo SanaderIvo SanaderSplitski antikvar Zoran Bauk izjavio je Slobodnoj Dalmaciji da je dio od 152 nestale umjetnine iz Muzeja Grada Splita završio kod Ive Sanadera. Revizijom muzejske građe. 2007. godine utvrđeno je da nedostaju slike, skulpture i staro oružje.

Bauk je kazao da je na čelo muzeja nakon otkrića da nedostaju umjetnine stala rođakinja Mirjane Sanader koja je, prema Baukovim tvrdnjama, od građana otkupljivala umjetnine za muzej, koje se tamo nisu pojavljivale.

Bauk kaže da mu je svojevremeno poručeno da ne 'čačka po Sanaderima', a smatra da su umjetnine završile kod Sanadera jer se moralo 'na neki način pokazati zahvalnost što je netko došao na određenu poziciju'. Dodao je da su Sanadera zanimali slikari iz minhenskog kruga oko Miljenka Stančića, Vlahe Bukovca, Emanuela Vidovića i sl.

Ravnateljica Muzeja grada Splita Elvira Šarić-Kostić kaže da nema spoznaja da su umjetnine završile kod Sanaderovih, te da je dio nestalih predmeta pronađen.

Bauk proziva i suprugu bivšeg premijera tvrdeći da predmeti s arheoloških istraživanja koje je ona nadgledala nisu stizali u muzeje.

Podsjetimo, posljednjih dana istražitelji policije i USKOK-a plijene umjetnine bivšeg premijera iz njegove vile u Kozarčevoj, pa će biti zanimljivo jesu li među njima i neke od navedenih umjetnina iz Muzeja Grada Splita.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/7/09

columbo, 31.12.10. 10:28

Ma gdje je ta ljudina, taj Bauk bio do sada? A bauk k'o bauk uvjek, dodjavola stize kasno, ali ipak ima tu neke istine jer - bauk kruzi Europom, bauk kapitalizma i sve sile stare dame trebaju se udruziti protiv tog bauka: francuski radikali, njemacki policajci i hrvatski domoiljubi.

P.S. Vala ako se dokaze da bauk iz ove price laze, (a laze, garant) nogama bi ga trebalo strpati u przun i to u Loru, ali s uvjetima sto ih je "savjetnik za sigurnost" onaj kalmetovski nevini Mate Lausic propisivao za nepocudne Splicane.


registracija
11/1/10

fluid, 31.12.10. 11:08

Sumnjam da je Sanader noću upao u muzej i osob no ukrao slike.Netko mu ih je dao.Dakle hobotnica na djelu.Zna se tko ima ključeve muzeja.A provala nije prijavljena.Dakle smišljeno i organizirano.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika