30.12.2010. / 12:22

Autor: Deutsche Welle

Hvale ih svi: "Kapa dolje" za belgijsko Predsjedništvo EU-a

Pljesak sa svih strana. Između ostalih i njemački stalni predstavnik pri Europskoj uniji Peter Tempel odao je priznanje belgijskom predsjedanju nakon posljednje sjednice Europskog vijeća.

Yves Leterme, premijer tehničke vlade Belgije koja je izvanredno dobro odradila predsjedanje UnijeYves Leterme, premijer tehničke vlade Belgije koja je izvanredno dobro odradila predsjedanje UnijeRecept za belgijski uspjeh bili su kompetentnost i profesionalnost. Najvažniji rezultat sastanka na vrhu Europske unije 17.prosinca bio je tekst oko kojeg su se dogovorili šefovi država i vlada 27 zemalja članica i kojeg su predstavili javnosti. On bi trebao osigurati stabilnost eurozone, a time i samog eura. Nakon toga zemlje eurozone « mogu uspostaviti stabilzacijski mehanizam koji će se aktivirati u slučaju potrebe stabilizacije eura i cijele eurozone ». U okviru mehanizma pružanja financijske pomoći, uvode se strogi uvjeti. Tekst će postati dio pojednostavljenog procesa i članka 136 Lisabonskog sporazuma. Promjena će biti nedodirljiva za ustavne sudove i referendum u članicam, jer se ne radi o promjenama ovlasti Unije. Promjene stupaju na snagu 2013.godine.

Prilikom donošenja ove odluke očito je ključnu ulogu odigrala belgijska sposobnost za postizanje kompromisa, a to je personificirao stalni predsjednik EU-a Herman Van Rompuy i belgijsko Predsjedništvo. Još tijekom prosinačkog summita i na konferencijama za novinare, vodeći političari Europske unije i zemalja članica bili su puni hvale za belgijsko Predsjedništvo - ukupno 14. belgijskog predsjedanje Unijom. Posebne pohvale stigle su na račun Belgije kao « poštenog posrednika » i vrlo temeljito odrađenog posla.

Visoko motivirano Predsjedništvo

Između poslova dvaju Belgijanca - stalnog predsjednika EU-a Hermana Van Rompuy i tehničkog premijera Belgije Yvesa Letermea posao je obavljao orkestar ministarstava u kojima su radili visoko motivirani suradnici i sve to po odredbama Lisabonskog sporazuma koji je stupio na snagu prije godinu dana.

Za Hrvatsku najuspješnije predsjedništvo

Za vrijeme belgijskog predsjedanja Hrvatska je zatvorila do sada najveći broj poglavlja - ukupno sedam. Belgijanci su bili vrlo susretljivi hrvatskoj strani i ostavljali otvorenim pitanje broja Međuvladinih konferencija u drugoj polovici godine. Stoga nije slučajno da je upravo na vrijeme belgijskoj predsjedanja Hrvatska dobila od Europske komisije i svoje do sada najbolje izvješće o napretku.

Svojim pragmatičnim pristupom belgijsko predsjedanje postiglo je više nego što se očekivalo. Tu su prije svega zajednički pristup i akcija tijekom financijske krize, zatim snažniji nadzor financijskih tržišta i kompromis oko proračuna Unije za 2011.godinu, koji je zbog sukoba između Vijeća ministara i Europskog parlamenta prijetio da EU « gurne » u još jednu krizu. Time je osigurano i funkcioniranje europske diplomatske sužbe. Europski patent je također vrlo blizu rješenju, što će zaisgurno ubuduće učiniti istraživanja i inovacije jednostavnijim, premda se još uvijek za sudjelovanje ne mogu odlučiti sve članice EU-a. Što se tiče incijativa građana, koje su prema Lisabonskom sporazumu moguće, dogovorena su pravila.

Federalna država s predsjedničkom foteljom

« Simpatiju » za belgijski federalizam izrazio je njemački stalni predstavnik pri EU. On je naime pohvalio način na koji su federalne jedinice Belgije preuzele određene zadaće belgijskog predsjedništva. Tako je primjerice njemačka govorna zajednica Belgije, kao najmanja federalna jedinica Belgije, predsjedavala Vijećem ministara turizma. Isabelle Weykmans, ministrica koja ima tek trideset godina, uspješno je vodila ovo vijeće. Zanimljivo je bilo i koji su se jezici koristili u Vijeću ministara tijekom belgijskog Predsjedništva. Bili su to uglavnom nizozemski i francuski, povremeno i njemački, ali vrlo rijetko engleski.

Podstrek za iduće Predsjedništvo

Belgija je uspjela u svojem šestomjesečnom Predsjedništvu odigrati svoju ulogu vrlo uspješno, pokazala je često provjerenu, tradicionalnu sposobnost postizanja kompromisa "à la belge". Šteta je samo što nije sposobna u "vlastitom dvorištu" riješiti svoja otvorena pitanja i sastaviti novu vladu. No ipak, izgledi za sastavljanje nove vlade u Bruxellesu na kraju belgijskog predsjedništva su mnogo bolji nego prije šest mjeseci.

Od siječnja na redu je Mađarska, koja će u prvoj polovici 2011.godine po prvi puta predsjedavati Unijom. Ljestvica je postavljena vrlo visoko. Do idućeg belgijskog predsjedništva proći će najmanje 14 godina, a tko će Belgiju zastupati na idućem sastanku na vrhu EU-a u ožujku 2011.godine, još je otvoreno.

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

'Nakon pravomoćne presude moći ćemo razgovarati o Čačiću'

Pravomoćna presuda u postupku koji se pred mađarskim sudom vodi protiv prvog potpredsjednika vlade Radimira Čačića bit će konačna točka orijentacije… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika