30.12.2010. / 13:31

Autor: Deutsche Welle

Njemačka 2010. – lokomotiva Europe

Tko je početkom 2010. godine mogao i pomisliti da će krajem godine njemački ministar privrede reći: „Privredni uspon je tu i to punom snagom. Njemačka je postala lokomotiva privrednog uspona u Europi.“

Kancelarka Angela MerkelKancelarka Angela MerkelNa početku godine ništa nije ukazivalo da predstoji malo privredno čudo. Naprotiv, za milijune potrošača godina je počela neprilikama – zbog greške u softveru nisu mogli koristiti svoje EC kartice.

Zatim je došla vijest da je Njemačka izgubila prvo mjesto u svjetkom izvozu - preuzela ga je Kina. Istina, to je više interesiralo medije nego samu privredu.

„Sve to nije tako važno. Kina ima milijardu 300 milijuna stanovnika, Nemačka 80 milijuna. Njemačka ima najstabilniju privredu i uopće je, prema mom mišljenju, najstabilnija zemlja u svetu. I u principu beznačajno je da li je prva ili druga na svjetskoj listi izvoznika", ocjenio je predstavnik njemačke Privredne komore u Šangaju Ulrich Meder.

Spašavanje Grčke

Početkom godine ministri financija suočili su se sa velikim problemom - Grčka je bila gotovo pred bankrotom, trebalo joj je pomoći, ali glavni ekonomista Evropske centralne banke Jurgen Stark energično je izjavio: „Jedno od osnovnih pravila jeste da ni Europska unija, ni pojedine članice ne garantiraju za obaveze neke članice monetarne unije".

Na to osnovno pravilo zaboravilo se već u svibnju kada je postignut dogovor o fondu od 500 milijardi eura, takozvanom kišobranu za najzaduženije zemlje. „Nadamo se da nitko neće koristiti ta sredstva, to je novac kako bi se osigurao mir u kući", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Thomas de Maiziere.

Ne za dugo - Irska je samo nekoliko mjeseci kasnije zatražila pozajmicu iz fonda.

Spas iz krize

Bilo je i boljih vesti - poduzetnik, milijarder Nikola Bergreen spasio je posrnuli lanac robnih kuća Karstadt i njegovih 25 tisuća zaposlenih. „Karstadt ide naprijed i to je velika vijest i za mene i moj holding", rekao je tada Bergreen

Spašen je i Opel nakon što je postignut dogovor sa matičnom američkom firmom General Motors. Od 48.000 zaposlenih, bez posla je ipak ostalo osam tisuća.

Zahvaljujući skraćenom radnom vremenu tokom godine krize 2009. u njemačkim poduzećima nije bilo otpuštanja zaposlenih sa dužim radnim stažom i kada je počeo privredni oporavak u svetu privreda se uključila u izvoznu trku punom snagom.

Rekordni izvoz

Ove godine izvoz je porastao 16 posto, što je rekord nad rekordima. „Najviše se izvozi u zemlje ubrzanog razvoja, Kinu, jugoistočnu Aziju, Indiju, Brazil. Tamo je potražnja za nemačkim proizvodima stabilna i ostaje na istom, visokom nivou", izjavio je predsjednik njemačkog Udruženja izvoznika Anton Berner.

Istina, čule su se i optužbe na račun Njemačke da je jednostrano izvozno orijentirana čime izaziva neravnotežu u svjetskoj privredi. Na sastanku Grupe 20 u Seulu dogovoreno je da se u okviru MMF-a nađu mehanizmi za otklanjanje neravnoteže o čemu je kancelarka Angela Merkel rekla:

„Na ovom sastanku na vrhu detaljno smo razgovarali o tome kako osigurati uravnotežen i trajan rast svjetske privrede. Dogovorili smo se da se ne oslanjamo samo na jedan indikator, nego na niz faktora o kojima će se sada razgovarati."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

'Njemačka ucjena'

'Njemačka ucjena'

Vrhovna koordinatorica borbe protiv europske financijske krize, njemačka kancelarka Angela Merkel, pravi razlog trenutnom jadnom stanju "Starog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika