30.12.2010. / 14:40

Autor: Nacional.hr

DW: Medijska godina u Srbiji - 'Josipovićev pad je primjer sofisticirane državne cenzure'

Državna vlast kontrolira većinu medija preko direktne pomoći ili financiranja, tu su još i velika poduzeća koja s marketinškim agencijama određuju što će se pisati

Ivo Josipović i Boris Tadić (Reuters)Ivo Josipović i Boris Tadić (Reuters)U Srbiji ima mnoštvo medija, no korisnici često nemaju pravu mogućnost izbora u moru sličnih ili istih informacija, zbog čega je za pretpostaviti da je na djelu cenzura, izvještava potral dw-world.de.

Predsjednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Vukašin Obradović, izjavio je kako u Srbiji djeluje 'sofisticirana cenzura' koja servira informacije kako paše tajkunima, političarima, vlasnicima marketinških agencija bliskim vlasti. On tvrdi kako se u 2010. godini zapravo pogoršala sloboda medija u Srbiji. Državna vlast kontrolira većinu medija preko direktne pomoći ili financiranja, tu su još i velika poduzeća koja s marketinškim agencijama određuju što će se pisati. Navodi primjer kada se je hrvatski predsjednik Ivo Josipović poskliznuo na stepenice, prilikom posjeta Subotici, a niti jedan srpski medij nije to prenio. Tek sutradan se u novinama moglo pročitati kako je ta tema bila zabranjena. Obradović se pita što je s ozbiljnijim temama.

Profesorica Fakulteta političkih nauka u Beogradu Snježana Milivojević smatra kako je 2010. godina bila još jedno 'neuspješno pospremanje'. Dodaje kako će prelazak na digitalni, televizijski signal u travnju 2012. godine rezultirati gašenjem medija koji to ne mogu pratiti niti nemaju financija za to. Dragan Janjić, novinar i nekadašnji pomoćnik ministra kulture tvrdi kako država troši sredstva za medije čiji su vlasnici lokalne samouprave ili država, novac građana tako opet dolazi u njihove ruke, a vladajuća koalicija je medijski sigurna.

Ove godine je Ustavni sud Srbije proglasio neustavnim prošlogodišnje 'Izmene Zakona o informisanju', no do danas za to nitko nije pozvan na odgovornost. Ministarstvo još uvijek nije donijelo medijsku strategiju, zaustavljena je privatizacija medija dok podaci o vlasnicima medija još uvijek nisu transparentni. Stoga se ne treba čuditi što su „Reporteri bez granica“ Srbiju svrstali tek na 65. mjesto zemalja koje poštuju slobodu medija, ispod razine većine zemalja u regiji.

Vezane vijesti

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Kosovo: U sukobu na prijelazu Merdare više od 40 ozlijeđenih

Više od 40 ljudi, među kojima više od 20 pripadnika kosovske policije, ozlijeđeno je u četvrtak ujutru u sukobu skupine srbijanskih građana i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika