30.12.2010. / 16:50

Autor: Robert Bajruši

Kosoričino predizborno 'umivanje'

Može li Vladin 'face-lifting' ugroziti ekipu nesimpatičnog Zorana Milanovića?

Milanovićeva nesimpatičnost u kampanji može postati krucijalni problem Kastavske koalicije i taj adut HDZ će zacijelo nastojati iskoristiti

U načelu, bilo bi dobro kad bi rekonstrukcija HDZ-ove vlade barem malo pokrenula pozitivne ekonomske trendove i omogućila izazak iz recesije. Bez obzira na subjektivno mišljenje o premijerki Jadranki Kosor i njezinim suradnicima, opći je interes da stvari napokon krenu naprijed, bez obzira na to tko je na vlasti. Novi ministri sigurno su kvalitetniji od prethodnika, a da je rekonstrukcija obavljena prije šest mjeseci ili godinu dana, izgledi da se pokrene gospodarstvo i privuku inozemni investitori bili bi znatno veći nego danas. Ovako, angažman pet novih članova Vlade treba prvenstveno promatrati kao PR-ovski pokušaj popravljanja rejtinga HDZ-a u izbornoj godini. U takvim okolnostima postavlja se pitanje: može li uopće HDZ pobijediti na idućim parlamentarnim izborima?

Dva temelja za privlačenje birača

U situaciji kad Vladu podržava manje od četvrtine ispitanika, HDZ i desna koalicija osvajaju jedva 27 posto, a SDP i lijevi centar približno 45 posto glasova, kladiti se na mogućnost da Jadranka Kosor ostane premijerka nije pretjerano pametno, a kamoli racionalno. Čak i na neprijeporne uspjehe njezine vlade – razotkrivanje da je Ivo Sanader capo di tutti capi kriminalne hobotnice u Hrvatskoj i deblokiranje pregovora s Europskom unijom, reakcije su sve samo ne pohvalne. Obračun s korupcijom doživljava se uglavnom poput sukoba sadašnjih i bivših HDZ-ovaca, bez osobitog etičkog backgrounda, dok se broj hrvatskih građana koji su bezrezervno skloni koheziji s Europskom unijom ionako nikad nije popeo znatno iznad 50 postotaka.

A to su dva temelja na kojima su premijerka Kosor i HDZ pokušavali dokazati sposobnost upravljanja državom. I uz maksimalne napore, poprilično tanka bilanca, barem za većinu hrvatskih državljana. Ipak, posve je neutemeljeno razmišljati da je opozicija siguran dobitnik na budućim izborima. Neovisno o poraznim anketama i nezadovoljstvu velikog broja građana, HDZ ima realne izglede za ostanak na vlasti.

Sigurnih 35 posto

Malene, ali realne. Prije svega, ekonomski trendovi u 2011. vjerojatno će biti nešto bolji nego ove godine. Uspije li novi potpredsjednik Vlade Domagoj Milošević privući nekoliko većih inozemnih inesticija, uz dobru turističku sezonu i završetak pregovora s Europskom unijom okolnosti za aktualnu vlast postat će bitno povoljnije od sadašnjih. Osim toga, HDZ i desni centar imaju zajamčenu podršku 35 posto biračkog korpusa, taj dio glasača ne napuša ga ni u najtežim okolnostima, pa čak ni kad brod tone.

Zoran Milanović i Jadranka Kosor: Autor:
Zeljko Hladika/PIXSELLZoran Milanović i Jadranka Kosor: Autor: Zeljko Hladika/PIXSELLTočnije, odstupio je od toga samo jedanput, 3. siječnja 2000., ali tada je HDZ bio potpuno obezglavljen Tuđmanovom smrću i unutarnjim sukobima između pašalićevaca i njihovih protivnika. Danas ni HDZ ni Hrvatska nisu u tako turbulentnoj situaciji. Rejting HDZ-a zacijelo će porasti, ali za pobjedu će mu biti potrebni glasovi birača centra, koje je Sanader dobrim dijelom pokupio 2003. i 2007. godine. Tek treba vidjeti hoće li Jadranka Kosor uspjeti ponoviti strategiju svog utamničenog prethodnika i političkog mentora.

Udar na Čačića i Milanovića?

Naposljetku, HDZ i premijerka Kosor sigurno će nemilosrdno udarati na dvije personalne neuralgične točke u opoziciji, a to su Radimir Čačić i Zoran Milanović. Čačićev sudar u Mađarskoj, u kojem su poginule dvije osobe, za njega je kazneni problem, ali Kastavskoj koaliciji to je golem moralni teret, koji će rasti kako predizbrna kampanja bude odmicala. Pokrene li mađarsko pravosuđe proces u vrijeme kampanje, bit će to iznimno težak udarac opoziciji, koja će ponovno morati objasniti prema kojim to kriterijima političar kojem prijeti zatvor može biti kandidat za potpredsjednika Vlade. Ali najveću metamorfozu morat će proći Zoran Milanović.

Lider iduće vlade i potencijalni predvodnik Hrvatske mora biti prihvatljiviji neodlučnim biračima, a predsjednik SDP-a to jednostavno nije. Milanovićeva nesimpatičnost u kampanji može postati krucijalni problem Kastavske koalicije i taj adut HDZ će zacijelo nastojati iskoristiti. Figurativno rečeno, Jadranka Kosor i HDZ su na koljenima, ali sigurno će se pokušati pridići, a opozicija će se morati maksimalno angažirati da ne padne.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
5/3/10

starimudrac, 30.12.10. 17:43

bajruši, slažemo se ! ovo je posljednji pokušaj brice da od guzice napravi lice. ali, tu ne bi ni plastičar glumičić imao uspjeha.


registracija
14/8/10

rubix, 30.12.10. 17:58

jao, izgleda da su hdz-ovci i njihovi novinari već poprilično očajni ako su spali na pisanje ovakvih jadnih tekstova... pazi inteligentnog zaključka: kosorica i njena ekipa su opljačkali državu, uništili gospodarstvo i sad cinkaju jedni druge uskoku spašavajući vlastitu guzicu od zatvora, ali ipak imaju šanse pobijediti na izborima jer je milanović nesimpatičan?!? Pa kako vas nije sramota pisati takve gluposti?


registracija
27/7/09

columbo, 30.12.10. 18:13

Kosorici i njezinom vrhu, koji je u rukama Seksa, najbolje je da se uhvate izvornih temelja svog zla koji nas je zadesio, a on je znate i sami gdje na - Mirogoju!


registracija
24/3/10

bagsy, 30.12.10. 19:22

inače šuker je strašno simpa tip,pa šeki,pa....i tako dalje


registracija
30/1/07

brodski, 30.12.10. 19:53

Stvarno jadan članak.Pa ne biramo mis Hrvatske već vladu koja nas može izvući iz govana u koje su nas uvalili ovi SIMPATIČNI i DOMOLJUBNI koji bi i 2007 godine izgubili da nisu u zadnji tren pokupili HSP-ove birače i u zadnjih par sati izbora naštancali lažnih 150 000 glasova.
Bajruši.Bolje bi ti bilo da nam svima skupa objasniš kako to Bačić koji je htio u banku staviti torbareve pare nije i sam torbar nego za nagradu postane ministar.
A ja se eto nadam da u će vlasti onog nesimpatičnog, takvi moći samo u zatvor, a ne među ministre.


registracija
11/1/10

fluid, 31.12.10. 11:14

Hrvatski glasači se drže "masovnih stranaka"u glasovanju.Kao tako su jači u nastupu.Ili će tako više profitirati.Svejedno koje motive imali,ne prepoznaju prave ljude od istine.Šta to Dragutin Lesar ili Damir Kajin lažu u svojim iskazima u Saboru i šire ?Sve je tako a čak i gore.No to su "mali saborčići koji ne predstavlaju nikakvu snagu.Tko bi se od njih i njihovih istina,mogao bilo kako okoristiti.Ako se glasa za "velike",svi bi još pomalo mogli i osobno profitirati od preostalog mlijeka izmoždene hrvatske krave.Idemo dalje narode u vlastitu propast vlastitim izborom.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika