30.12.2010. / 20:31

Autor: Hina

Thaci: Izvješće o trgovini organima sprječava dijalog Priština-Beograd

Kosovski premijer Hashim Thaci je izjavio u četvrtak da bi izvješće dužnosnika Vijeća Europe Dicka Martyja, koje uključuje i trgovinu organima, moglo otežati skore pregovore između Kosova i Srbije.

Hashim ThaciHashim ThaciKosovski premijer Hashim Thaci je izjavio u četvrtak da bi izvješće dužnosnika Vijeća Europe Dicka Martyja, koje uključuje i trgovinu organima, moglo otežati skore pregovore između Kosova i Srbije.

"To je napad Dicka Martyja na dijalog Kosovo-Srbija", rekao je Thaci u intervjuu francuskoj novinskoj agenciji France Presse.

On je to izvješće nazvao rasističkim i usporedio ga s "Goebbelsovom propagandom".

Thaci je rekao da je to izvješće predano u trenutku kad bi Priština i Beograd trebali početi "zatvarati tamno poglavlje i otvoriti poglavlje budućnosti između dviju zemalja i nacija".

On je precizirao da je spreman sudjelovati u pregovorima sa Srbijom. "Izrazio sam spremnost na susret sa srpskim premijerom Borisom Tadićem", rekao je on i dodao da bi taj dijalog mogao "zaključiti stoljetni sukob Albanaca i Srba".

Prema izvješću Vijeća Europe Thaci i drugi zapovjednici albanske gerile Oslobodilačke vojske Kosova bili su upleteni u trgovinu organima tijekom i nakon sukoba sa Srbijom (1998.-1999.)

Kosovo je jednostrano proglasilo neovisnost od Srbije u veljači 2008. Kosovo su priznale 72 zemlje, među kojima SAD i 22 od 27 članica Europske unije unatoč protivljenju Beograda koji ga smatra svojoj južnom pokrajinom.

Beograd i Priština su pristali na pregovore pod pokroviteljstvom EU kako bi se riješila pitanja povezna s proglašenjem nezavisnosti, ali nije određen datum početka pregovora.

Vezane vijesti

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Nikolić susretom s Tadićem nastavio konzultacije

Konzultacije srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića s parlamentarnim strankama o formiranju nove srbijanske vlade nastavljene su u srijedu… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika