30.12.2010. / 20:38

Autor: Nacional.hr

Josipović: Vlada mora provesti reforme ili raspisati izbore

Predsjednik Josipović dao je svoj pogled na godinu iza nas, ali i u svom tonu istaknuo kako su potrebne reforme koje vlada mora provesti

Ivo JosipovićIvo JosipovićPredsjednik Ivo Josipović uvijek je isticao kako s premijerkom Jadrankom Kosor ima dobar odnos, no nikada se nije libio kritizirati rad Vlade. Tako se i sada, u razgovoru za Dnevnik plus, osvrnuo na godinu dana na čelu Hrvatske, ali i na aktualne gospodarske probleme koji muče zemlju.

"Siromaštvo i propast jednog dijela našeg gospodarstva obilježilo je ovu godinu", rekao je na početku razgovora predsjednik Josipović te istaknuo kako su i u njegovom Uredu osjetili probleme u kojima se nalazi Hrvatska.

Istaknuo je kako velik broj Hrvata želi da se objavi registar branitelja, jer bi to na neki način zadovoljilo neke moralne potrebe društva. S druge strane, predbacivali su mu zbog osnivanja Gospodarskog savjeta, za koji on smatra da je radio vrlo dobro i dao nekoliko konkretnih prijedloga.

Dodao je kako surađuje i sa strankom na vlasti, ali i sa oporbom i na taj način želi pridonijeti razvoju političkog života Hrvatske.

"Korak više" prema regiji

Mnogi su mu prigovarali zbog načina na koji je "napravio korak više" prema pomirenju sa Srbijom, ali i predbacivali njegov govor u parlamentu BiH. Josipović je istaknuo kako "tko ne riskira ne profitira". Nije očekivao da će se srbijanski predsjednik Tadić ispričati tijekom svog posjeta Vukovaru, ali priznaje da je bio optimističan.

Na pitanje želi li pozicionirati Hrvatsku kao lidera u regiji, Josipović je diplomatski odgovorio kako je u regiji potrebno partnerstvo. No, dodao je kako Hrvatska kao buduća članica EU ima na neki način liderstvo u regiji.

"Moram priznati da su me iznenadile antikorupcijske akcije. Istina se otkrivala polako. Ali moram istaknuti da ćemo tek pravomoćnom presudom otkriti pravu istinu", rekao je predsjednik na pitanje o akcijama protiv korupcije.

Istaknuo je kako se i sam zalagao da se sve afere privedu kraju, ali kada je riječ o ovoj godini, on smatra da je bila prijelomna. "Nije postojala politička volja", prokomentirao je Josipović. Nije želio komentirati ni neke izjave o tome kako je "HDZ zločinačka organizacija".

Osvrnuo se i na Sanaderov bjeg iz zemlje. "Točno je policija nije mogla lišit slobode Sanadera, ali je mogla poduzeti mjere da mu se oteža odlazak", rekao je Josipović i dodao kako očekuje da se preispita odgovornost za njegov bijeg.

Gospodarske reforme

Predsjednik se osvrnuo i na aktualnu rekonstrukciju vlade, ali i gospodarske i druge reforme koje bi trebalo provesti, a koje do sad nisu provedene. Istaknuo je kako odgađanje poreznih reformi i reformi lokalnog sustav može samo štetiti gospodarstvu.

"Rekonstrukcija je pravo premijerke Kosor", kratko je komentirao predsjednik promjene u Vladi.

Na kraju se osvrnuo na predstojeće izbore. Rekao je kako su oni propisani zakonom, no smatra da ako se potrebne reforme ne provedu, Vlada bi trebala razmisliti o svome legitimitetu. No, ako se budu provodile, onda ih treba raspisati u zakonskom roku.

Predsjednik je ovu godinu ocijenio pristojnom. "Krenuli smo malo žešće prema Europi, uspostavili odnose u regiji", nabrojao je predsjednik Josipović. Optimističan je što se tiče završetka pregovora s EU.

"Nemojmo se zadržati na neambicioznih 1,5 posto rasta", rekao je predsjednik te naglasio kako bi trebalo jačati socijalno partnerstvo, odlučnije se pozabaviti gospodarskim reformama, ali i pokrenuti mjere koje će potaknuti investicije.

Za kraj, predsjednik Josipović istaknuo je kako je optimist što se tiče sljedeće godine te da se nada da će ipak biti bolja od 2010. te je svim građanima poželio sretnu Novu godinu.

Vezane vijesti

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Dio EU-a ili neke slične organizacije

Glavna poruka konferencije "Facing Tomorrow 2012" je pogled u budućnost, a sudionicima konferencije koja se pod pokroviteljstvom izraelskog… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika