30.12.2010. / 21:32

Autor: Nacional.hr

Pregovori s EU: Nizozemci ponovno zavlače zbog topničkih dnevnika?

Da bi Hrvatska završila pregovore sve članice EU moraju dati zeleno svjetlo, a predsjednik nizozemske stranke Partija slobode, Geert Wilders već je najavio kako njegova stranka neće glasati za ulazak Hrvatske

Ministar Jandroković će imati pune ruke poslaMinistar Jandroković će imati pune ruke poslaIzvješće glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza o suradnji Hrvatske s Haaškim sudom objavljeno početkom prosinca ulilo je nešto povjerenja u hrvatske diplomatske krugove kako bi se pristupni pregovori s EU ipak mogli završiti tijekom 2011. godine. No, čini se kako bi ponovno glavnu riječ mogla preuzeti Nizozemska.

Kako piše Večernji list, Nizozemska je već nekoliko puta nepotpunu suradnju Hrvatske s Haaškim sudom navodila kao glavni razlog za protivljenje otvaranju pregovora u poglavlju 23. Pravosuđe. Potom su došli i topnički dnevnici. Sada je, čini se to samo formalna isprika.

Naime, nije tajna da je Nizozemska na otvaranje poglavlja 23. pristala tek nakon pritisaka iz SAD-a, a sve se češće može čuti kako će zatvaranje tog poglavlja biti veći problem i od privatizacije brodogradilišta. I to ne zbog nizozemske vanjske, već unutarnje politike. Jer, da bi Hrvatska završila pregovore sve članice EU moraju dati zeleno svjetlo, a predsjednik nizozemske stranke Partija slobode, Geert Wilders već je najavio kako njegova stranka neće glasati za ulazak Hrvatske.

Problema "Nizozemska" svjesni su i hrvatski diplomati koji su već najavili da će do lipnja sljedeće godine, kada Brammertz podnosi svoje konačno izvješće, pokušati omekšati nizozemski stav. Korak prema tome učiniti će i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković koji bi do kraja veljače trebao posjetiti Nizozemsku i tamo razgovarati o potpori ulasku Hrvatske u EU.

Ukoliko hrvatska diplomacija uspije smekšati nizozemsku, Hrvatska bi mogla do kraja 2011. zaključiti pristupne pregovore s EU. U protivnom, sapunica će se nastaviti i dalje.

Vezane vijesti

Hrvatska u mišolovci

Hrvatska u mišolovci

Centar za politološka istraživanja iz Zagreba i nevladin Znanstveni forum organiziraju u utorak, 19. lipnja u zagrebačkom KIC-u raspravu u kojoj će… Više

Komentari

registracija
11/1/10

fluid, 30.12.10. 22:43

Nema šta.Tako se pere osobna odgovornost za propuste u ratu na ovim prodručjima.Dosljednost do granica boli.Nizozemska-kako to zvuči gordo dok pokazuje mišiće.Šteta što zaboravlja usljed vlastite amnezije za odgovornost zbog čega je pobijeno toliko ljudi.Nizozemskom nesavjesnošću.Gdje ovo svrstati,pravo je pitanje.Egoizam,primitivizam,zajedljivost,pranje savjesti na vrlo čudan način,ili šta li je već ???Sve u svemu fak you holandezi-licemjeri "visoke demokracije"!!!


registracija
6/10/10

rondalo, 31.12.10. 01:30

Mi trebamo isto zavlačiti, nećemo u EU dok nizozemci ne odgovaraju za Srebrenicu. To je dvostruka korist, pravna za svijet i ekonomska za hrvatsku !


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika