31.12.2010. / 10:46

Autor: Hina

Dobitnici odličja britanske kraljice: Od Davida Sucheta i Annie Lennox do strojara Tower Bridgea

Pjevačici Annie Lennox, nekad zaštitnom znaku skupine Eurythmics, engleskog pop sastava koji je na vrhuncu slave bio u 1980-im, dodijeljeno je odličje Časnice Reda britanskog carstva (OBE) za njezin humanitarni rad u Africi

Annie LennoxAnnie LennoxPjevačica Annie Lennox, glumac David Suchet i nogmetni sudac Howard Webb nalaze se među britanskim uglednicima koji su u petak odlukom kraljice Elizabete odlikovani Redom Britanskog Carstva.

David Suchet (64), najpoznatiji po naslovnoj ulozi u televizijskoj seriji Hercule Poirot, dobio je odličje Zapovjednika Reda Britanskog Carstva (CBE), najviše u ovom krugu tradicionalnih novogodišnjih kraljičinih odlikovanja, u kojem nitko nije proglašen vitezom.

Pjevačici Annie Lennox, nekad zaštitnom znaku skupine Eurythmics, engleskog pop sastava koji je na vrhuncu slave bio u 1980-im, dodijeljeno je odličje Časnice Reda britanskog carstva (OBE) za njezin humanitarni rad u Africi. Pedesetšestogodišnja pjevačica priznanje je zaslužila za svoj rad na suzbijanju siromaštva i aidsa.

Lennox je rekla da je nagrada za nju "velika čast" i da je već "izvukla svoj šešir od lažnog leopardova krzna" za dolazak u Buckinghamsku palaču, gdje će joj se uručiti nagrada.

Na popisu odlikovanih je i Martin Broughton, predsjednik British Airwaysa, britanske zrakoplovne kompanije za koju je 2010. bila teška godina, u kojoj je njezino kabinsko osoblje dvadesetak dana provelo u štrajku, a zrakoplovi su prisilno bili prizemljeni prvo zbog vulkanskog pepela a onda i zbog snijega.

Tu su i Anne Begg (55), jedina zastupnica u parlamentu u invalidskim kolicima, odlikovana za svoj rad s invalidnim osobama, Ivor Macgregor (62), policajac koji je pomogao da se razoruža sumnjivac u navodnom pokušaju otmice princeze Anne 1974. i Howard Webb, nogometni sudac koji je sudio finale Svjetskog nogometnog prvenstva 2010. i za to je proglašen Članom Reda Britanskog Carstva (MBE).

Premda nije među uglednicima, ne treba zaboraviti ni glavnog strojara poznatog pokretnog mosta Tower Bridgea u Londonu.

Vezane vijesti

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Uživajte u sekundu dužem vikendu

Svijet će dobiti zasluženi produženi vikend no nemojte raditi velike planove jer će odmor trajati samo sekundu duže. Takozvana "prijestupna sekunda"… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika