31.12.2010. / 12:40

Autor: Hina

Straussov 'Šišmiš' na Silvestrovo u zagrebačkom HNK

Tu najpoznatiju operetu Johanna Straussa mlađeg, koja je nakon praizvedbe 1874. godine postala sinonimom operetnog žanra, režirao je Krešimir Dolenčić a dirigira Michael Helmrath

Krešimir DolenčićKrešimir DolenčićAnsambl Opere Hrvatskog narodnog kazališta izvest će večeras, posljednjega dana 2010. godine, operetu "Šišmiš" Johanna Straussa mlađeg.

Tu najpoznatiju operetu Johanna Straussa mlađeg, koja je nakon praizvedbe 1874. godine postala sinonimom operetnog žanra, režirao je Krešimir Dolenčić a dirigira Michael Helmrath.

Johann Strauss i "Šišmiš" većinu asocira na veselje, slavlje i svečane balove. Međutim, ova "opereta nad operetama" posjeduje obilje melankolije i čežnje za idealom sreće koji, jednom upoznat, ne može nikad ponovno biti osvojen. Šišmiš započinje kao poziv na užitak, a završava sviješću o zajedničkoj ljudskosti.

Ravnatelj Opere HNK Branko Mihanović izjavio je kako je misao vodilja u postavljanju "Šišmiša" na Silvestrovo bila da se ponovno na veliku scenu vratiti opereta koja ima tradiciju.

Poveznica "Šišmiša" i naše današnjice je i u tome što je ona nastala u doba recesije kao pokušaj da se pučanstvo utješi. U tome se nije uspjelo, no ostala je prekrasna opereta koja je postala tradicija, kazao je Mihanović istaknuvši da su karte za večerašnju izvedbu rasprodane.

Scenografiju "Šišmiša" potpisuje Dinka Jeričević, kostimografiju Ana Gecan Savić, koreografiju Valentina Turcu , oblikovatelji svjetla su Deni Šesnić i Miljenko Bengez.

"Šišmiša" će u 18 sati prenositi i HRT. Premijera te operete bila je početkom prosinca.

Vezane vijesti

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Opet palo staklo sa zagrebačkog Hoto tornja, ozlijeđen zaštitar

Sa zgrade Hoto tornja (zgrada T-coma) u Savskoj ulici u Zagrebu pao je komad staklene stijene pri čemu je ozlijeđen zaštitar, doznaje se u… Više

Komentari

registracija
29/4/09

florenz, 01.01.11. 10:35

Šteta! Odlična glazba ali kostimografija sasvim neodgovarajuća.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika