31.12.2010. / 14:10

Autor: Hina , Nacional.hr

Video: Novi Zeland i Australija u 2011. sa spektakularnim vatrometom

Proslave nove godine na Kiribatiju ne razlikuju se mnogo od proslava u ostalim dijelovima svijeta. Novu godinu stanovnici Kiribatija dočekuju u društvu bliskih i dragih osoba, najčešće kod kuće, uz obiteljsku večeru, zdravice, pjesmu i ples, a u ponoć zajedničkom molitvom pozdravljaju novu i opraštaju se od stare godine

Foto: ReutersFoto: ReutersStanovnici Kiritimatija, najistočnijeg dijela pacifičke otočne države Kiribatija, skupine egzotičnih tropskih koraljnih otoka koju je u 18. stoljeću otkrio kapetan James Cook na sam Badnjak, prvi su ušli u Novu godinu 2011. u 11 sati po srednjoeuropskom vremenu, a posljednji će to 24 sata kasnije učiniti Aleutski otoci smješteni uz obalu Aljaske.

Kiribati (izgovara se Kiribas) neovisna je republika u sastavu Commonwealtha, smještena u Tihom oceanu. Ima oko 100 tisuća stanovnika. Kiribati se sastoje od 33 koraljna otoka, od kojih je 21 naseljen i okruženi su kilometarskim pješčanim plažama i palmama.

Većina atola uzdignuta je jedva šest metara iznad mora, a okruženi su koraljnim grebenima koji stvaraju slikovite lagune pogodne za ribolov, ronjenje i ostale vodene sportove.

Prvi naseljeni otok koji dočekuje novu godinu je otok Kiritimati ili Božićni otok, najveći koraljni atol na svijetu površine 322 četvorna kilometra s jednako velikom lagunom. Otok Kiritimati otkrio je kapetan James Cook na Badnjak 1777. godine. Danas u nekoliko naselja ima oko 5000 stanovnika.

Proslave nove godine na Kiribatiju ne razlikuju se mnogo od proslava u ostalim dijelovima svijeta. Novu godinu stanovnici Kiribatija dočekuju u društvu bliskih i dragih osoba, najčešće kod kuće, uz obiteljsku večeru, zdravice, pjesmu i ples, a u ponoć zajedničkom molitvom pozdravljaju novu i opraštaju se od stare godine.

Pripadnici mlađih naraštaja možda će radije izabrati doček u nekom klubu ili 'maneabi', svojevrsnom društvenom domu.

Do 1994. istočna i zapadna otočna skupina nalazile su se s različitih strana međunarodne datumske granice pa je vremenska razlika između njih bila 23 sata. Predsjednik Kiribatija tada je predložio da se pomakne vremenska crta pa je zahvaljujući tada donesenoj odluci sada vremenska razlika između sviju otoka dva sata.

Tako je otočje Kiribati postalo prva država koja je dočekala treće tisućljeće, a otok Caroline preimenovan je u Milenijski otok.

I stanovnici Novog Zelanda i Australije uz velebne su vatromete i visoke temperature dočekali Novu godinu na otvorenom. Na ulicama Aucklanda tisuće su promatrale svečani vatromet, dok su vatrometi u australskom Melbourneu i Adelaideu otkazani zbog opasnosti od požara.

Na Sydeyskim ulicama više od milijun ljudi uživalo je u tradicionalnom vatrometu s Harbour Bridgea. Neki su kampirali cijeli dan kako bi bili sigurni da će imati najbolji pogled.

Vezane vijesti

Tisuće dočekale 2012. na gradskim trgovima

Tisuće dočekale 2012. na gradskim trgovima

Novu 2012. godinu Splićani i njihovi gosti dočekali su na Rivi uz vatromet i dobru zabavu. Doček je organiziran i po lokalnim klubovima, restoranima,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika