31.12.2010. / 16:20

Autor: Hina

Prve nepravilnosti?

Sanaderovi odvjetnici: 'Krši se tajnost istrage'

Suić nije želio komentirati sam sadržaj rješenja u kojem se, među ostalim, navode sumnje USKOK-a da je tvrtka "Fimi media" ostvarila nezakonitu korist od najmanje 44 milijuna kuna, a da je samom Sanaderu predano najmanje 28 milijuna kuna

Ivo SanaderIvo SanaderObrana bivšeg premijera Ive Sanadera prozvala je danas zagrebačke sudove da su prekršili tajnost istrage jer su medijima omogućili objavu rješenja o privremenom oduzimanju Sanaderova poslovnog prostora u Zagrebu, a sudovi tvrde kako nisu odgovorni za javnu objavu rješenja.

"Jutarnji list" objavio je danas rješenje zagrebačkoga Županijskog suda o privremenom oduzimanju poslovnog prostora u Šarengradskoj ulici, navodeći da su ga pribavili legalno te da je rješenje postalo javno pošto ga je zagrebački Županijski sud poslao Općinskome građanskom sudu na provedbu.

Na zidovima visjelo 5 Bukovaca, a u 4 mjeseca potrošeno 6 milijuna kuna

Jedan od Sanaderovih branitelja, odvjetnik Goran Suić smatra, pak, da su upravo sudovi prekršili zakon koji propisuje da su istrage tajne te da su sve osobe uključene u istragu dužne čuvati tajnost prikupljenih podataka. On smatra da je Županijski sud trebao upozoriti Općinski kako je riječ o rješenju povezanom s tajnom istragom te da Općinski sud nije smio omogućiti uvid u to rješenje.

Suić nije želio komentirati sam sadržaj rješenja u kojem se, među ostalim, navode sumnje USKOK-a da je tvrtka "Fimi media" ostvarila nezakonitu korist od najmanje 44 milijuna kuna, a da je samom Sanaderu predano najmanje 28 milijuna kuna.

"To za sada ne želim komentirati, no žalosno je da obrana osumnjičenika o predmetu doznaje iz medija, pa valjda bi trebala postojati pravila pristojnosti da se prvo obavijeste stranke u postupku", istaknuo je Suić, dodajući da obrana još nije dobila u javnosti objavljeno sudsko rješenje.

Glasnogovornik Županijskoga suda Krešimir Devčić izjavio je kratko za Hinu da novinske napise ne može komentirati, no, dodao je, Županijski sud sigurno nije novinarima dao rješenje o privremenom oduzimanju poslovnog prostora.

Glasnogovornica Općinskoga suda Maja Bilandžić također tvrdi kako ni taj sud "nije mogao i nije dao u javnost navedeno rješenje".

"Novinari nisu mogli dobiti rješenje Županijskoga suda od Općinskoga suda", rekla je.

Inače, u rješenju o privremenom oduzimanju poslovnog prostora stoji i zaključak USKOK-a da su Sanader i njegova supruga u posljednjih deset godina od prihoda i nasljedstva ostvarili najviše 4,5 milijuna kuna, ali Sanader je samo četiri mjeseca nakon ostavke u srpnju 2009. raspolagao s oko šest milijuna kuna. USKOK sumnja da su tim novcem, a ne, kako tvrde, bankovnim kreditom Sanaderovi osnovali dvije tvrtke (Alia osiguranje i Perbujac) i kupili oko 400 metara četvornih poslovnog prostora.

Sumnje da je riječ o nezakonito pribavljenom novcu Županijski je sud uvažio i odredio je privremenu mjeru koju je zatim proveo Općinski građanski sud.

Na tu su se odluku žalili Sanader, njegova supruga i poslovni partner Steven Vatroslav Brkich, na kojega su u studenome ove godine prenijeli udjele u dvjema tvrtkama. No, izvanraspravno vijeće zagrebačkoga Županijskog suda ovoga je tjedna tu žalbu odbilo.

Sud je odbio i žalbe na blokadu nekoliko bankovnih računa uže obitelji Sanader u Hrvatskoj, a preostalo je još odlučivanje o žalbi na zapljenu kolekcije umjetnina iz obiteljske vile u Kozarčevoj ulici u Zagrebu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
27/4/10

fuzija2, 31.12.10. 15:45

Karamarko je dobio proljev od Bajicevi ponuda
u progutanim ISTINAMA koje je Seks proizvodijo.


registracija
29/11/09

Ivis, 31.12.10. 16:03

MAFIA (u Italji) se zacrvenjela od stida. Bili su sigurni, kalo su najveci.


registracija
11/1/10

fluid, 31.12.10. 17:09

Polako narode.Ovakav razvoj situacije bi lako mogao dogurati do "proceduralnih pogrešaka"nakon čega bi mnogo toga,pompozno najavljivano,moglo pasti u vodu.Već viđeno i kod ratnih zločina u Hrvatskoj.Hobotnica ima dugačke i vrlo prepredene pipke.A kandžija na kraju puca.Pa da vidimo rasplet.Zaplet je vrlo vrlo interesantan.I znakovit,kako bi "otac domovine"to svojevremeno rekao.


registracija
30/9/09

davor12345, 01.01.11. 01:12

Heba te, čime se ovaj sve bavija...nije ni čudno da je puka!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika