31.12.2010. / 17:31

Autor: Hina

Brazil odbija Italiji izručiti višestrukog ubojicu, Berlusconi povlači ambasadora

Battisti (56) pobjegao je 1981. iz talijanskog zatvora u koji je smješten jer mu se trebalo suditi za četiri ubojstva koja je počinio kao pripadnik ekstremnoljevičarskog pokreta "Naoružani proleteri za komunizma"

Cesare Battisti (Wikipedia)Cesare Battisti (Wikipedia)Brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva odlučio je u petak da neće Italiji izručiti bivšeg aktivista krajnje ljevice Cesarea Battistija, kojeg traže zbog ubojstava.

"Predsjednik Republike danas je odlučio da neće izručiti Cesarea Battistija na temelju izvješća glavnoga državnog odvjetnika", rekao je ministar vanjskih poslova Celso Amrim koji je pročitao službeno izvješće.

Battisti (56) pobjegao je 1981. iz talijanskog zatvora u koji je smješten jer mu se trebalo suditi za četiri ubojstva koja je počinio kao pripadnik ekstremnoljevičarskog pokreta "Naoružani proleteri za komunizma". U odsutnosti je 1993. osuđen na doživotan zatvor.

Battisti je iz Italije pobjegao u Francusku, a zatim u Brazil, gdje je uhićen 2007.

Berlusconi: Ovo nije kraj

Predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi obvezao se u petak da će nastaviti borbu kako bi Brazil izručio bivšeg pripadnika krajnje ljevice Cesarea Battistija, netom pošto je objavljeno da je talijanski veleposlanik u Brazilu pozvan na konzultacije.

"Obiteljima žrtava izražavam solidarnost i obvezujem se da ću nastaviti borbu da Battisti bude izručen talijanskom pravosuđu", istaknuo je Berlusconi u priopćenju i dodao da "taj predmet nije zatvoren, već upravo suprotno - da se Italija neće predati, nego postići svoja prava".

Talijanski ministar vanjskih poslova je rekao da će opozvati svog veleposlanika u Brazilu Gherarda La Francescu.

Brazilski predsjednik Luis Inacio Lula da Silva odlučio je u petak da neće Italiji izručiti bivšeg aktivista krajnje ljevice Cesarea Battistija, kojeg traže zbog ubojstava. Battisti (56) pobjegao je 1981. iz talijanskog zatvora u koji je smješten jer mu se trebalo suditi za četiri ubojstva koja je počinio kao pripadnik ekstremnoljevičarskog pokreta "Naoružani proleteri za komunizma". U odsutnosti je 1993. osuđen na doživotan zatvor.

Vezane vijesti

'Neuspjeh Rija+20'

'Neuspjeh Rija+20'

Susret na vrhu UN-a o održivom razvoju Rio+20 završio se u petak usvajanjem izjave koja otvara put zelenom rastu planeta, više ekološki i socijalno… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika