01.01.2011. / 14:43

Autor: Deutsche Welle

Prvi dočekuju Novu, ostalo je čemer: Siroti se Kiribati nemaju čemu veseliti

100.000 stanovnika Kiribata, pacifičke otočne državice, bili su prvi koji su pozdravili 2011. No što im nose godine koje dolaze, možda je bolje da o tome ni ne razmišljaju.

Foto: WikipediaFoto: WikipediaJednom da uđu u vijesti i u pozitivnom kontekstu! To se događa na svaku Novu godinu, kad ih cijeli svijet spominje kao najistočniju državu na zemaljskoj kugli. Jer inače, stanovnicima jedne od najsiromašnijih zemalja svijeta ne samo da prijeti gospodarski kolaps, zemlja bi im jednog dana mogla potpuno nestati ispod površine mora!

Država koju čine 32 atola i jedan uzdignuti koraljni otok razbacani po Polineziji i Mikroneziji te s obje strane ekvatora, širi se na oko 3,5 milijuna kvadratnih kilometara.

Ime Kiribati je nastalo iz načina na koji stanovnici ove države izgovaraju ime koje su jednoj skupini njenih otoka bili dali francuski kapetani - "iles Gilbert". Ime su otoci dobili po engleskom kapetanu Thomasu Gilbertu koji je jedan od otoka prvi put ugledao 1788. na putu iz Australije prema Kini. Od početka 19. stoljeća Kiribate su iskorištvali britanski kolonizatoti, donoseći lokalnim stanovnicima za uzvrat, kako zajedljivo primjećuju povjesničari, uglavnom bolesti i vatreno oružje.

Tijekom Drugog svjetskog rata otočje su okupirali Japanci, a atol Tarawa bio je poprištem jedne od najkrvavijih bitaka u povijesti američke mornarice. Tijekom pedestih i početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća neke od kiribatskih otoka koristili su Britanci i Amerikanci za testiranje nukleranog oružja, uključujući i hidrogenske bombe.

Od zlog na gore

12. srpnja 1979. Kiribati su proglasili neovisnost. No ni od tada državi ne ide puno bolje. Zemlja je siromašna i živi u velikoj mjeri od pomoći koju dobiva od Australije, Novog Zelanda i Japana. Jedan od glavnih izvora prihoda mu je turizam. No u ljeto 2008. kiribatski su dužnosnici zatražili od Australije i Novog Zelanda da prihvate kiribatske građane kao stalne izbjeglice. Naime, očekuje se da će Kiribati biti prva zemlja koja će nestati s lica Zemlje kao posljedica globalnog zatopljavanja.

U ljeto 2008. predsjednik Anote Tong je izjavio kako je njegova zemlja dostigla "točku s koje nema povratka" te dodao: "Praviti planove za dan kada više nećete imati svoju zemlju je stvarno bolno, ali mislim da to moramo raditi".

Deutsche Welle

Vezane vijesti

UNICEF upozorava: U Latinskoj Americi živi 81 milijun siromašne djece

UNICEF upozorava: U Latinskoj Americi živi 81 milijun siromašne djece

U Latinskoj Americi i Karibima 81 milijun djece je siromašno, što je 45 posto stanovništva mlađeg od 18 godina, pokazala je studija Ekonomske… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika