03.01.2011. / 11:32

Autor: Sanija Hasanić

Humanitarna akcija ZG Newsa i Nacional.hr-a: Borba s teškom bolešću i siromaštvom

Nakon što je prije par godina Dubravka Kaldi oboljela od zloćudnog raka dojke počela je prava tragedija u obitelji Kaldi. Ova tročlana obitelj gotovo da uopće nema primanja, žive u trošnoj kući bez krova, a iz dana u dan situacija se čini sve gora

Marijan, Dubravka i Mateo Kaldi ispred svoje trošne kuće u zagrebačkom naselju RudešMarijan, Dubravka i Mateo Kaldi ispred svoje trošne kuće u zagrebačkom naselju RudešKada vam Dubravka Kaldi ispriča priču svoje obitelji na prvu pomislite da ne može biti gore. Naime, ova 49-godišnja žena do sada je izvojevala mnoge bitke, no čini se da njima nikada kraja. Dubravka Kaldi je prije tri godine napipala krvžicu na desnoj dojci, nedugo nakon toga potražila je liječničko miščljenje, a na Institutu za tumore u Zagrebu, nedugo zatim, dijagnosticirali su joj invazivni, zloćudni tumor dojke.

"Tada sam još bila zaposlena, radila sam u jednom dječjem vrtiću kao čistačica. To je bilo vrijeme i kada je moj suprug još bio zaposlen, a naš sin Mateo taman je upisao prvu godinu na Fakultetu prometnih znanosti. Odlučila sam se na operaciju koja je prošla uspješno. Nakon operacije sam prošla još 30 zračenja, a terapiju moram piti još najmanje dvije godine. Moje zdravstveno stanje je jako loše, imam gastritis, osteoporozu, problem sa srcem, tlakom, promjene na štitnjači, a pijem teške lijekove. Dovoljno da nakon dugog bolovanja odem u mirovinu", ispričala je Dubravka Kaldi te dodala kako je nakon dugog bolovanja i njen suprug Marijan prije godine dana dobio otkaz kao tehnološki višak.

Marijan ima problema s kičnom i kao branitelj ima dijagnosticiran PTSP. Obitelj Kaldi živi od 800 kuna mjesečno koje prima Dubravka nakon što joj banka oduzme tisuću kuna za otplatu hipotekarnog kredita, koji je digla, kako bi kuću u kojoj žive pokušala napraviti domom.

"Naša kuća nema krova jer se nalazimo na mjestu predviđenom za rušenje, već 30 godina ne možemo dobiti dozvolu od Grada da napravimo krov. Kuća je vlažna, puca, nekoliko smo je puta pokušali obnoviti, voda je oštetila instalacije pa se ne usuđujem ni tuširati jer nas trese struja. Hipotekarni kredit nisam platila već neko vrijeme, sad sam dužna banci oko šest tisuća kuna. Banka opterećuje i mog sudužnika, ma strašno. Jedva živimo, doslovno. Da nema moje sestre koja nam pomaže mi bi bili gladni, no više ni ona nema od kuda", ispričala je Dubravka Kaldi.

Dodala je kako njen 24-godišnji sin, Mateo, nije uspio završiti fakultet jer je ona ostala bolesna i nisu mu ga imali čime platiti. Mladić je dvije godine i radio, no dobio je otkaz tako da se nalazi na burzi, zajedno s ocem, no niti jedan ne prima naknadu.

"Dok je Mateo radio digao je kredit od 20 tisuća kuna kako bi mi platili lijekove. Sada i to treba otplatiti. Potpuno smo u pat poziciji, mnoge stvari ne bi ponovno učinili da smo znali što će se sve dogoditi. Osoba sam koja je mnogima pomogla kad je pomoći trebalo, a sada nemam druge nego moliti druge da nam pomognu, ni za što drugo, nego da preživimo", rekla je Dubravka Kaldi.

Ako želite pomoći obitelji Kaldi novčane donacije možete uplatiti na tekući račun Dubravke Kaldi otvoren u Zagrebačkoj banci. Broj računa: 3237402233

Žiro račun Zagrebačke banke: 2360000-1000000013

Vezane vijesti

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Humanitarna akcija "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine"

Tradicionalnu humanitarnu akciju "Kupimo omiljeni cvijet Ane Rukavine" organizirao je danas na glavnom zagrebačkom trgu Socijaldemokratski forum žena… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika