Objavljeno u Nacionalu br. 790, 2011-01-04

Autor: Berislav Jelinić

RASKOL U OBITELJI ZATVORENOG PREMIJERA

Uskok ispitao Sanaderova punca

IVO ŠARIĆ rekao je istražiteljima da je Sanader imao mnogo sumnjiva novca, a da on nema milijun eura na računu u Austriji te da ga je zet iskoristio za mutne poslove sa zemljištem

SANADER S bivšim
bavarskim premijerom
i predsjednikom CSU-a
Edmundom Stoiberom,
kojeg se sumnjiči da
je sudjelovao u prodaji
Hypo banke Bavarskoj
pokrajinskoj banciSANADER S bivšim bavarskim premijerom i predsjednikom CSU-a Edmundom Stoiberom, kojeg se sumnjiči da je sudjelovao u prodaji Hypo banke Bavarskoj pokrajinskoj banciIstražitelji Uskoka ispitali su nedavno u Splitu Ivu Šarića, oca Mirjane Sanader, supruge bivšeg premijera Ive Sanadera. To je ispitivanje definitivno potvrdilo raskol u Sanaderovoj obitelji. Osobe kojima je poznat sadržaj Šarićeva iskaza Uskoku su ispričale kako je Šarić potvrdio da je Sanader raspolagao golemim novcem nepoznata porijekla. Šarić je istražiteljima ispričao da nema nikakav bankovni račun u Austriji, a još mu je manje poznato da bi na tom računu imao milijun eura, kao i da u Austriji nije bio barem 20 godina. Zet Ivo ga, kaže, nije iskoristio kao pokriće za svoje mutne poslove samo u inozemstvu, nego se to događalo i u Hrvatskoj. Šarić, veli, nema nikakve veze ni sa zemljištem na Braču, koje je uknjiženo kao njegovo vlasništvo.


TO POKAZUJE DA istraga protiv bivšeg premijera Sanadera napreduje iznad svih očekivanja. Nije prošlo ni mjesec dana od početka pravosudne akcije protiv njega, a o njegovim sumnjivim aktivnostima već su se raspričali članovi njegove obitelji. Šarić je potkraj prošle godine izjavio za Jutarnji list da on nema milijun eura, da ne zna o čemu je riječ, pa čak ni to da ima račun u inozemstvu. Slično se izjasnio i o zemljištu na Braču. Izjava za medije je jedno, a izjava koju snimaju istražitelji Uskoka za potrebe istrage nešto sasvim drugo i ima značenje dokaza u predmetu protiv Sanadera. Da je Sanader tasta bez njegova znanja iskorištavao kao pokriće za svoje mutne poslove u Austriji možda se ne bi doznalo da on u Austriji nije uhićen nakon što je pobjegao iz Hrvatske u strahu od istražitelja Uskoka. Nekoliko dana nakon velike javne rasprave o njegovu statusu u Austriji i mogućem izručenju Hrvatskoj doznalo se da Sanadera i još jednog člana njegove obitelji tirolska banka tereti za pranje novca. Potom je objavljeno da Sanader u jednoj banci ima 250.000 eura na svom računu, ali i da njegov tast Šarić u istoj toj banci ima račun na kojemu se nalazi milijun eura. Nedugo potom Uskokovi istražitelji službeno su zatražili da se blokira i ta Sanaderova imovina i novac na računu njegova tasta.

TO JE POKAZALO DA je Sanader uništio obitelj svoje supruge i svoju obitelj, jer su svi oni postali potencijalne mete Uskoka budući da raspolažu imovinom nepoznata porijekla. S tim se pritiskom najkraće uspio nositi Ivo Šarić pa se baš zato njegov iskaz istražiteljima može protumačiti kao potvrda raskola u Sanaderovoj obitelji. Šarićev iskaz Uskoku proširio je interes istražitelja na širi krug zasad nepoznatih osoba koje su na razne načine kršile zakon kako bi pomagale Sanaderu u skrivanju novca nepoznata porijekla.

ŠARIĆEV ISKAZ proširio je istragu na krug nepoznatih osoba koje su kršile zakon kako bi pomogle
Sanaderu u skrivanju novca nepoznatog porijeklaŠARIĆEV ISKAZ proširio je istragu na krug nepoznatih osoba koje su kršile zakon kako bi pomogle Sanaderu u skrivanju novca nepoznatog porijeklaOTAD ISTRAŽITELJI USKOKA pokušavaju odgovoriti na pitanje koji je moćni Austrijanac pomogao Sanaderu da u Austriji otvori bankovni račun na ime svog tasta i kako se to uopće moglo dogoditi ako Šarić tvrdi da u Austriji nije bio već više od 20 godina. Stranci u Austriji mogu vrlo jednostavno otvoriti bankovni račun. Procedura traje možda dvadesetak minuta, a nitko u banci ne provjerava tko je osoba koja taj račun otvara, osobito ako se na taj račun ne polaže velik novac. Međutim, posve je drukčije ako se otvara račun za osobu koja uopće nije prisutna da potpiše potrebne papire, koji se moraju vlastoručno potpisati pri otvaranju računa. Zato će se pomno istražiti i transferi novca na taj račun, tko ga je i kako uplatio, koliko se to puta činilo. Sličan će postupak biti proveden i u vezi s kupnjom zemljišta na Braču. Uvidom u zemljišne knjige bit će rekonstruirano tko je od koga kupio zemljište, kako je ono plaćeno i kako je moguće da ni o tome Šarić nema pojma. Austrijski postupak, u kojem je Sanader osumnjičen za pranje novca, pokrenut je radi njegova uhićenja u Hrvatskoj. Nedugo nakon što su njegovu uhićenju i austrijski mediji posvetili veliku pozornost, jedna tirolska banka prijavila je Sanadera. Kao i nakon Zagorčeva uhićenja, kad je također jedna banka mjerodavnim institucijama u Austriji poslala dopis da je najvjerojatnije baš Zagorec bio i njen klijent. Nešto je čudnije to što je u Sanaderovu slučaju pokrenuto i pitanje računa koji pripada članu njegove obitelji. Najvjerojatnije se sve to dogodilo kako bi Sanader bio spriječen da se protiv izručenja Hrvatskoj bori sa slobode u Austriji. Poučena iskustvom sa Zagorcem, austrijska je vlast sad to odlučila spriječiti, svjesna da bi u slučaju Sanaderova puštanja iz pritvora i Austrija mjesecima bila u središtu pozornosti, jer je Sanader i nedavno više puta pokazao da je spretan i bahat manipulator koji bi svoje pravne probleme pokušavao pretvoriti u prvorazredni politički problem.

MOGUĆE JE DA ĆE protiv Sanadera biti pokrenuti i drugi postupci zbog sumnje da je prao novac. Mjerodavne institucije i u drugim zemljama provjeravaju imaju li Sanader ili članovi njegove obitelji još novca nepoznata porijekla na bankovnim računima. Do Državnog odvjetništva još su u siječnju 2010. stigle indicije da postoje Sanaderovi računi u stranim bankama. Te informacije potječu iz Njemačke, a do DORH-a su stigle preko posrednika. Pravi izvor tih informacija bio je izravno povezan s njemačkom policijom, a pokrenuo je početkom 2010. jedan od korupcijskih slučajeva koji je uvelike obilježio prošlu godinu u Hrvatskoj, pa su djelomice i stoga te informacije o Sanaderovim bankovnim računima u inozemstvu također u najmanju ruku vrijedne provjere. Prema informacijama koje su do DORH-a stigle iz tog izvora, Sanader je kupovao dionice na njemačkom tržištu preko tvrtki koje posluju pod okriljem Bayerische Landesbank. Tako je Sanader navodno kupio dionice vrijedne najmanje 3 milijuna eura.

KAD SU U HRVATSKU iz njemačkih izvora plasirane te informacije, Bayerische Landesbank bio je u središtu skandala nakon što su njemački i austrijski porezni obveznici morali sanirati gubitke banke Hypo Alpe Adria, koju je prije nekoliko godina, uz čvrsto političko pokroviteljstvo pokojnog austrijskog desničara Jörga Haidera, bavarskog premijera Edmunda Stoibera i Ive Sanadera, preuzeo upravo Bayerische Landesbank. Isti njemački izvor ispričao je za Nacional da u BLBu račun ima i brat Mirjane Sanader i da je na tom računu u siječnju 2010. navodno bilo 1,4 milijuna eura. Ivo i Mirjana Sanader su, prema tvrdnjama istog njemačkog izvora, imali otvorene račune u mađarskoj banci MKB. Isti izvor tvrdi i da supružnici Sanader imaju otvorene račune u milanskoj podružnici MKB-a. Riječ je o banci u čijem je suvlasništvu i njemački Bayerische Landesbank. U njenom nadzornom odboru sjede četiri predstavnika te njemačke banke, a MKB je glavna karika Bayerische Landesbanka u osvajanju bankarskih tržišta srednje i istočne Europe. Hrvatske institucije sada provjeravaju sve informacije koje bi mogle dovesti do otkrića Sanaderove imovine. U austrijskom slučaju stvari su pretekle očekivanja, ali u slučaju bankovnih računa u drugim zemljama sve bi ipak moglo biti nešto kompliciranije, iako se i u tim situacijama okolnosti sada mijenjaju pa se otvara prostor za temeljitu istragu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika