07.01.2011. / 16:05

Autor: Nacional.hr

Washington Post:

Svjetski mediji o balkanskom fenomenu: 'Jučer su bili državnici, danas su kriminalci'

"Thaci je bio pojam za kosovsku borbu protiv Miloševića. Đukanović je bio uzdizan u nebesa zbog suprotstavljanja Miloševiću i odvajanja Crne Gore od Srbije. Sanadera su smatrali simbolom zapadnjačkih vrijednosti koji je raskinuo s nacionalizmom koji je doprinjeo nasilnom raspadu Jugoslavije", piše Washington post

Ivo Sanader i Milo Đukanović (arhiva)Ivo Sanader i Milo Đukanović (arhiva)Ugledni američki list Washington Post u svom je izdanju od petka objavio tekst koji je napisala grupa autora Associated Pressa, a koji se bavi korupcijom na Balkanu. Pod naslovom "Gdje god pogledaš, na Balkanu vreba korupcija", tekst donosi osvrt na korupcijske afere koje su potresle Hrvatsku, Crnu Goru, Kosovo, ali i druge zemlje u ovoj regiji.

"Torbe s novcem dostavljene u ured premijera s posebnom sklonosti skupim satovima. Nevjerojatno bogatstvo koje je drugi prikupio od godina krijumčarenja duhana. Ili jednostavno groteskno: šef države koji je navodno bio na čelu mafijaške skupine koja je trgovala ljudskim organima ubijenih zatvorenika 1990-ih godina", u kratke je tri rečenice na samom početku sažeto stanje na Balkanu.

Korupcija na sve strane

"Kuda god pogledate, optužbe o korupciji na visokim razinama lete Balkanom. No, dok neki tvrde da je to endemska pojava, drugi vide napredak: u regiji koja je rastrgana ratom prije dvadeset godina, nacije sad teže ulasku u Europsku uniju i postoje bitnije stvari na koje se potrebno usredotočiti", pišu autori.

Politički analitičar za Balkan Misha Glenny ističe kako je godinama organizirani kriminal i korupcija vladao u zemljama jugoistočne Europe. No, stvari se mijenjaju, upravo zbog uvjeta koje nameće Europska unija.

Iako su u središtu pozornosti šefovi država, pozornost se širi i van granica država. Autori upozoravaju kako je EU ozbiljno zaprijetila Bugarskoj i Rumunjskoj kako neće ući u "schengen" ukoliko ne riješe problem korupcije u svojim zemljama. A korupcija bi ujedno mogla i naštetiti proširenju EU na druge zemlje na Balkanu.

Od svih Balkanskih zemalja, Hrvatska je, ističe Washington Post, najbliže ispunjavanju mjerila EU. No, citiraju izjavu Štefana Fuelea koji kaže kako "Hrvatska mora intenzivirati borbu protiv korupcije na svim razinama".

Na početku padale sitne ribe

"Na početku su slučajevi u Hrvatskoj uključivali tek manje igrače - sveučilišne profesore koji su za novac puštali studente na ispitima ili službenike u gruntovnicama koji su olakšavali izdavanje građevinske dozvole. No, onda je došao red i na više figure", piše u tekstu.

Podsjećaju kako je bivši premijer Ivo Sanader u prosincu uhićen u Austriji nakon što je "pobjegao iz Hrvatske".

"Dokumenti iz američke ambasade objavljeni na WikiLeaksu pokazuju kako istražitelji istražuju njegovu ulogu u nekoliko slučajeva", ističe Washington Post i dodaje kako je to prva takva istraga protiv visoko rangiranog političara u Hrvatskoj.

Osvrću se i na optužbe iznesene protiv šefa Vlade Kosova, Hashima Thacija, kojeg je istražitelj Vijeća Europe Dick Marty optužio da je vodio trgovinu ljudskim organima. Čak je optužio i Zapadne zemlje da su znale za sve što se događalo na Kosovu i svejedno podržavale Thacija.

Državnici koje su hvalili

Milo Đukanović, sada bivši premijer Crne Gore, odbacio je nagađanja da je njegov odlazak rezultat međunarodnog pritiska zbog njegove kriminalne prošlosti, prije svega krijumčarenja duhana na Balkanu.

"Thaci je bio pojam za kosovsku borbu protiv Miloševića. Đukanović je bio uzdizan u nebesa zbog suprotstavljanja Miloševiću i odvajanja Crne Gore od Srbije. Sanadera su smatrali simbolom zapadnjačkih vrijednosti koji je raskinuo s nacionalizmom te koji je doprinjeo nasilnom raspadu Jugoslavije", piše na kraju u tekstu objavljenom u Washington Postu.

Vezane vijesti

Sanader je bio svemoguć

Sanader je bio svemoguć

Bivši glavni tajnik HDZ-a Ivan Jarnjak završio je danas trodnevno svjedočenje u slučaju Fimi medija, ustvrdivši u odgovoru bivšem premijeru i… Više

Komentari

registracija
8/7/09

bankar, 07.01.11. 17:05

to nije balkanski fenomen svi državnici su kriminalci


registracija
27/7/09

columbo, 07.01.11. 18:42

U biti svaki bogatas je sumljiv, jer nema postenog bogacenja...


registracija
30/11/09

Dugoprugas, 07.01.11. 19:33

To nije balkanski fenomen,to je balkanski mentalitet.Ukradi gdje god mozes,ako mozes i svoju mater,bez griznje savjesti.


registracija
30/9/09

davor12345, 07.01.11. 19:47

he,he,he...Od Vardara pa do Triglavaaaaaaaaaaa, od Đerdapa pa do Jadranaaaaaaaa ...kako ono ide ako se još tko sjeća ???... sve je to drugovi samo plod evolucije korupcije koja je izmišljena i nastala još u vrijeme druga Tite ali su je zato ovi "naši" junaci samo usavršili ...


registracija
30/9/09

davor12345, 07.01.11. 19:48

he,he,he ... svi su oni išli u ustu školu ... u socijalizmu ... ili komunizmu ... kako ovi svi vole danas kazati ...


registracija
23/8/09

xaron, 07.01.11. 21:21

Ugledni američki list Washington Post je (ne)davno
objavio i da su lobisti financijskog sektora u US potrosili 250 miliona $ na ( podmazivanje ) kongresmene i senatore prilikom usvajanja novih financijskih regulatornih mjera .To nije nista drugo nego korupcija masovnih razmjera, ali se to tamo naziva "lobiranje", te mozemo ocekivati da ce i nasi
politicari uskoro usvojiti taj vise civilizirani oblik podmazivanja.


registracija
2/1/11

doerfler, 07.01.11. 21:27

Predlažem svi bivši političari a današnji i budući kriminalci da pogledaju Prirodni ljekovitih recepata na http://jovanov.net da bi mogli izdržat te nagle promjene u njihovom životu


registracija
8/8/09

tovar62, 07.01.11. 22:59

Mi smo mali narod mozda jedan kvart viseg grada,svaka zemlja,politicari,drzavnici,svi se oni bave i uvaljeni su u korupciju,dilanje droga,samo su previse bogati ,pa tako mogu i lakse skrivati ,samo je kod nas zalosno zasto nisu podignuli srednju klasu,dali normalne uvjete za zivot,a normalno je u cjelom svjetu da ne mogu svi upravljati kapitalom,a opet nas problem je i nerad,oni koji su naucili da zive na racun drzave kao u bivsem rezimu ne mogu nikako prihvatiti da im je to propalo,pa slusate li ljude od zanata ,potrebno je najmanje 60 god da se nesto napravi,a mi radimo tek 20 god,od nastanka drzave,,,,,


registracija
25/6/10

vidra, 08.01.11. 07:10

Interesantno je to, narod kojeg se obično smatra glupim, prvi razbistri ono što je mutno.Samo što narod nema moć, jedino mu preostaje revolucija da kaže što misli. EU dužnosnici reagiraju sporo, sporije i od našeg Bajića. Dugo im je trebalo da shvate što se dešava u bivšoj Jugi, dugo im je trebalo da shvate što se dešava sa "simbolom zapadnjačkih vrijednosti", i ostalih "simbola" na Balkanu, koje su tetošili. Sjetimo se samo odnosa prema Miloševiću, kad su mogli puno toga spriječiti da su pravodobno reagirali. Drugim riječima, sporo shvačaju, sporo reagiraju i neznam kako uopće zarade svoju plaču. A narod pati i stenje od nemoći i bijede.


registracija
8/1/11

padela28, 08.01.11. 09:29

Washington Post je glasilo državnog aparata koji kontrolira slobodu govora u Americi i po cijelom svijetu i samim tim se ja uopće ne brinem što WP ima za reći.

Oni ubijaju ljude po cijelom svijetu. Naši lopovi su u usporedbi s njihovima male bebice.


registracija
8/1/11

padela28, 08.01.11. 09:31

Ovo posvećivanje pozornosti to me što Ameri kažu uvredljivo je. Nek prvo počiste u svojem dvorištu.


registracija
9/1/11

Sava, 09.01.11. 11:56

Ironija je da sad ameri "peru ruke"?!?
U principu oni su učestvovalu u stvaranju tih i takvih igrača i dugo vremena podržavali ih bez obzira što su činjeli.
Sad kad je istina izbila na vidjelo, zarad lažne slike o sebi, prave otklon.


registracija
9/1/11

Milioner, 10.01.11. 23:12

Oni su ih Stvorili, ali Oni ih sada i Unistavaju ... jer da nije njih i malo pomoci Europe ... jos bi oni dugo Vladali .. ali to je sada njihova briga a NE nasa ....

Ako se sami NE snadjemo, kako ocekivati od Politicara da nam Pomognu i osiguraju bolje sutra ....... Prilika koju NE smijete Propustiti .... Zaradite na Siguran i Provjeren nacin ! ... Rad od Kuce preko Interneta ...

Zarada Mjesecno 2.000$ i Vise .... Siguran i Dugorocan Posao .... SIGURNA Isplata 100% ....

Pogledajte Dokaze - http://gdi-system-goldenhouse.weebly.com/ ....

Email: pnovako.genscher@gmail.com


registracija
29/4/09

florenz, 11.01.11. 09:03

To je "prihvaćanje" liberalnog kapitalizma - nakon socijalizma i stare narodne: u' se, na se i podase" kao priprema za EU.


registracija
8/7/10

Maroje, 12.01.11. 12:52

Neka ti svjetski mediji pometu u svom dvorištu.Bez brige nisu ni oni imuni na ovakove rabote. Savjet: neka izanaliziraju malo bolje svoje sadašnje i bivše političare, ništa nisu bolji ,dapače....


registracija
12/12/10

Klarens, 12.01.11. 17:05

Ma nisu oni skuzhili NISHTA
Ovi su svi UVIJEK bili
KRIMINALCI
Samo su jedno vrijeme bili i
POLITICHARI


registracija
12/1/11

siziff, 12.01.11. 22:35

Balkanski mentalitet kloniran sa komunjarskom amoralnošču i beskrupulznošču = ovo šta imamo.

PS.
Sve je bilo predvidivo, ali za pametnije!


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika