07.01.2011. / 18:43

Autor: Nacional.hr

Testiran novi nevidljivi borbeni avion: Postaje li Kina nova vojna supersila?

Kina osim ekonomski raste i vojno, obnavljajući stare ruske nosače zrakoplova i gradeći nove

Nevidljivi borbeni zrakoplov J-20 (Reuters)Nevidljivi borbeni zrakoplov J-20 (Reuters)Kina je napravila svoj prvi nevidljivi, mlazni, borbeni avion J-20, prenosi CNN. Testiranja su počela ovaj tjedan, dok se u nedjelju očekuje posjet tajnika za obranu SAD-a Roberta Gatesa. Na pitanje o testiranju novog zrakoplova glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Hong Lei bio je neodređen. Rekao je kako Kina inzistira na putu mirnog razvoja, nacionalna politika je obrambene naravi i ne prijeti ostalim zemljama. Dodaje kako je Kina važna sila koja održava regionalni i svjetski mir.

Analitičari u jačanju kineske vojne moći vide borbu za utjecaj sa SAD-om nad Pacifikom i središnjom Azijom. Kina osim ekonomski raste i vojno, obnavljajući stare ruske nosače zrakoplova i gradeći nove. Kina je službeno 2010. godine potrošila 80 milijardi dolara na obranu, no Ministarstvo za obranu SAD-a izjavio je kako se ta računica kreće oko 150 milijardi dolara. Dužnosnici iz Pentagona su rekli kako Kina još nije takmac Zračnim snagama SAD-a.

Vezane vijesti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

SAD čestitao Hrvatskoj Dan državnosti

Sjedinjene Države uputile su Hrvatskoj čestitku u povodu Dana državnosti 25. lipnja. "U ime predsjednika Baracka Obame i naroda Sjedinjenih Država,… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika