07.01.2011. / 20:52

Autor: Hina

DORH o slučaju "Lora": Nije istina da ništa ne radimo, osmero je osuđeno

Državno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom izvješćuje da je u tzv. predmetu "Lora 1" 2006. godine donesena pravomoćna osuđujuća presuda protiv osam optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Mladen BajićMladen BajićDržavno odvjetništvo RH u povodu brojnih upita i tvrdnji kako se u svezi ratnih zločina u splitskoj vojarni "Lori" ništa ne poduzima, još jednom izvješćuje da je u tzv. predmetu "Lora 1" 2006. godine donesena pravomoćna osuđujuća presuda protiv osam optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Kako DORH navodi na svojim internetskim stranicama u predmetu tzv. "Lora 2" pred Županijskim sudom u Splitu 2008. godine je podignuta optužnica protiv pet optuženika zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika, a ta je optužnica postala pravomoćna.

Također se napominje da predmet "Lora 2" nije dovršen jer se povodom žalbe Županijskog državnog odvjetništva u Splitu u lipnju 2010. godine protiv rješenja izvanraspravnog vijeća Županijskog suda u Splitu kojim je odbijen prijedlog državnog odvjetništva za suđenje u odsutnosti protiv nedostupnih optuženika, nalazi na Vrhovnom sudu RH.

Pored toga, navodi DORH, u tijeku su kriminalistička istraživanja u povodu novih prijava i saznanja o događajima u "Lori", koja istraživanja policija provodi po zahtjevu državnog odvjetništva od 13. studenog 2009.

O zahtjevu za provođenje izvida izviješteni su podnositelji među kojima i Dalmatinski komitet za ljudska prava, koji je podnositelj jedne od prijava.

"Kako pojedinci tvrde da je zločin u 'Lori' zataškavan, to je nužno radi objektivnog izvješćivanja javnosti u vezi rada državnog odvjetništva i pojedinih zamjenika koji su dužili predmet ukazati na ove općepoznate činjenice, o kojima smo već ranije izvješćivali na internetskim stranicama Županijskog državnog odvjetništva u Splitu", navodi DORH na svojim internetskim stranicama.

Vezane vijesti

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

'Merčep je bio funkcionalni zapovjednik MUP-ove postrojbe'

Bivši zamjenik predstojnika Ureda za zaštitu Ustavnog poretka Zdravko Mustač posvjedočio je danas na zagrebačkom Županijskom da se Tomislava Merčepa… Više

Komentari

registracija
31/1/10

STTony, 07.01.11. 21:03

Kenj kenj, naravno da DORH ne radi posao kako treba pod ovim impotentnim Stand-Bajićem jer da jesu odavno bi puno više njih bilo u ćuzi.


registracija
28/4/10

Zvonko, 07.01.11. 22:36

Govno jedno udbaško, hapsite naše branitelje a četnike puštate da nam sisaju krv na slamku!
Sve ćemo to vratit, i to s kamatama!


registracija
27/7/09

columbo, 07.01.11. 22:45

A sto je s Matom Lausicem. Da li on ima kakve veze s Lorom? Cestiti covjek Gotovina strada "po zapovjednoj odgovornosti", pa po toj logici bi i maniken s lulom i sigurnosi strucnjak mogao malo preispitati svoju savjest, jer bio je sef Vojne policije.


registracija
7/6/05

Marko, 07.01.11. 23:21

Colombo-Mate Lausic je profesionalac i posten covjek zato sto ga poznam osobno a kobi svakom ugodio od nas uvijek nadjemo svakom manu.Ja samo pitam one a sta bi uradili da su bili na mjestu Mate Lausica on nije mogao u svakom trenutku biti tamo gdje je trebalo pa nije oktopus a isto tako i njemu su bile svezane ruke kada je trebalo nesto uciniti ili kazniti one koje je trebalo kazniti jer je u to vreme bila takva politika i sta je tu mogao da napravi Lausic nista kao i drugi ja samo znam das je on posten i pravi policajac jer dok je radio taj posao odradio ga je profesijonalno zato netreba dirati covjeka kamali srece da je u danasnjem sastavu policije takvih a ne ovih nesposobnih sefova koji su do jucer bili neki sitni sluzbenici ili auto mehanicari a sada su policajci.
Marko


registracija
27/7/09

columbo, 08.01.11. 04:45

@Marko,
Vas pristojni odgovor zasluzuje moje stovanje i paznju pa cu vam kazati moje misljenje, znajuci uaprijed da se u cinjenicama ne slazemo.
"Mate je profesionalac i posten covjek." Znam, i nemam primjedbi, jer postenja ima razlicitih, pa ispada da je svatko posten na svoju ruku. Moral je, Marko nesto tananija kategorija. I trajnija. Dakle, ja vjerujem da je Lausic posten.
U splitskoj sudnici bio sam tek kao znatizeljni promatrac i uzasno me iritiralo to sto se nas maneken "pravio na Tosa" i sva ona monstruozna nedjela koja su evocirana na tom polju nevolje nisu dopirala do sefa Vojne policije. Ej, Marko onoga koji je bio predpostavljeni onima kojima bi i nacisti zavidjeli na izumima mucenja. Sudac mu se cak i ispricao sto ga je uznemirio pozivom i zahvalio odazivu, svjestan da mu je poremetio dnevni ritual i oduzeo dragocjeno vrijeme. A znate li zasto? Zato sto je taj sudac iz istog copora kao i taj svjedok i jedan drugome nude i daju zastitu istog tog copora.
Pristojnsti radi necu otkrivati pozadinu profesionalnosti recenoga, ali pitam vas kakva je to profesionalnost Mate Lausica? Vi je isticete kao kategoriju pozitivnosti i vi ga poznajete i dajte mi potvrdite u cemu se ona sastoji. Tek nakon toga cu vam navesti (po)neke detalje koji ce vas mozda malkice zaintrigirati i iznenaditi. Samo mi nemojte kazati da se ta njegova bajna "profesionalnost" ocituje u cinjenici da ga je potom Tudjman imenovao osobnim strazarom.
To je nejako Marko i suprotno istini o krivnji Mate Lausica za dogadjanja u Lori, jer diktator ionako u vecini slucajeva nije imao puno kontakata sa svojim mozgom.
Volio bih da mi se ponovno javite, jer ste me taknuli u bolnu tocku, iako ja na ovom mjestu, pristojnosti radi, ne mogu kazati sve sto bih mogao, no tek ponesto, onako usputno o "profesionalnosti" i postenju vaseg uzoritog poznanika.
Columbo


registracija
7/6/05

Marko, 08.01.11. 08:42

Ok-Colombo,ja se slazem sa tobom da je u Lori bilo uzasno i da su nevini ljudi stradali samo sto su druge vjere to je cinjenica koju svi znamo.i to treba osuditi.
Ali sto se tice Lausica nije on tako crn kao sto ti mislis,naravno svako ima pravo da misli sta zeli i da ima svoj stav ja to postujem.
Ja samo tvrdim da je Lausic profesionalac u svome poslu mislim kao policajac i prije ratnih dogadjaja i u toku ratnih dogadjaja to sto je on imao odgovornu zapovjest neznaci da je Lausic nekome pucao u glavu ako je to neko uradio sigurno mu to Lausic nije naredio niti bi jer nije on po prirodi takav.Sto se tice njegovog drzanja ili sto pusi lulu to je njegov imidz bio i prije rata uvjek je bio dzentlmen..
Ja znam da onaj ko je nekog izgubio u ratu ili sa jedne ili sa druge strane nikada rane nece zacjeliti i to je bolno ali netrebamo samo optuzivati,to se mora sve zaboraviti da se zivi dalje za mene je sve to jedan uzasno ruzan san.
Oni koji su trebali odgovarati za sva ta zlodjela njih vise nema mislim na Tudjmana i Milosevica jer dok je narod krvario oni su sjedili i pili zajedno a narod kao ovce tek sada kada je proslo dosta godina od svih dogadjaja narod je shvatio da je bio u zabludi zemlje opljackane narod protjeran nema vise zivota poslova itd.
Zato netreba osuiti Lausica i druge bez obzira sa koje su strane treba osuditi one za koje se stvarno zna da su pozinili zlocin sa jedne i druge strane mislim da se slazes samnom u tome.ali nezaboravi Lora je bilo i u Srbiji i u Bosni ina Kosovu a sta sa time kazem za to su kriva dva bolesna uma koje je BOG sebi uzeo prije reda da im se nesudi .toliko Colombo,meni je zao ako sam te dirnuo ili povredio ja nebih nikome nazao ucinio ,svako ima pravo na svoj stav i to je Demokracija .
Marko


registracija
7/6/05

Marko, 08.01.11. 09:15

http://www.nacional.hr/clanak/98535/vedrana-rudan-gostovala-u-emisiji-na-srpskoj-televiziji


registracija
7/6/05

Marko, 08.01.11. 09:17

Colombo- pogledaj ocaj siti,i sva je jasno jer jedino ova predivna gospodja Vedana Rudan ima hrabrosti da kaze istinu u svome stilu.
Marko


registracija
7/1/11

djani, 08.01.11. 10:04

OSTAVITE SE LORE,HVATAJTE SE KRVNIKA POTURICA KOJI SU KLALI PO ŠKABRNJI,A ZNATE IM ADRESE,TAKO I ZA NADIN,VUKOVAR,PETRINJU ITDITD.VJEROJATNO OVI NAŠI SU U RODU SA DIVLJACIMA SRBIMA POTURICAMA PA IH NEĆE PROCESUIRAJU 100 POSTO.
E TO JE ONO STARA IZREKA SLOVENCI ULIZICE,HRVATI IZDAJICE I SRBI UBOJICE


registracija
7/6/05

Marko, 08.01.11. 10:48

Ti si glupa i nacijonalno nastrojena ostavi se toga to nicemu nevodi ako si zensko jos gore jer sutraces biti majka ili si mlada pa nista neznas.


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika