07.01.2011. / 21:22

Autor: Hina

Mađarska ipak popušta: Orban spreman promijeniti zakon o medijima

Mađarski premijer Viktor Orban izrazio je u petak spremnost promijeniti zakon o medijima, koji je zadnjih dana žestoko napadan u Europi, ako Europska komisija u njemu pronađe nešto što je protivno europskim načelima i ako se u njegovoj primjeni pokaže da su neke od sadašnjih kritika opravdane.

Viktor OrbanViktor OrbanMađarski premijer Viktor Orban izrazio je u petak spremnost promijeniti zakon o medijima, koji je zadnjih dana žestoko napadan u Europi, ako Europska komisija u njemu pronađe nešto što je protivno europskim načelima i ako se u njegovoj primjeni pokaže da su neke od sadašnjih kritika opravdane.

"Ako se u analazi Europske komisije pokaže da su opravdani strahovi, ma kakvi oni bili, mi ćemo biti spremni tražiti druga rješenja", rekao je Orban na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom.

Novi mađarski zakon o medijima, koji je stupio na snagu prvi dan 2011., u prvih nekoliko dana potpuno je zasjenio sve druge događaje vezane uz preuzimanje mađarskog izmjeničnog predsjedništva. Svi mađarski dužnosnici koji su proteklih dana razgovorali sa skupinom bruxelleskih dopisnika pozvanih u Budimpeštu u povodu preuzimanja predsjedništva najčešće su morali odgovarati na neugodna pitanja o tom zakonu.

Premijer Orban je rekao da je za uspjeh predsjedništva jako važno da ne bude zasjenjeno nečim što nema izravne veze s ulogom zemlje predsjedateljice. Ustvrdio je kako je siguran da u novom zakonu nije ništa prijeporno, ali je izrazio spremnost da ga promijeni ako se pokaže istinitim to što mu se sada prigovora. Budimpešta je tek prije dva dana dostavila prijevod zakona o medijima na engleski jezik. Budući da je to vrlo opširan i složen zakon, mađarski dužnosnici ističu da većina prigovora nije zasnovana na činjenicima, nego na glasinama koje kruže.

Orban je rekao da nema mjesta sumnjama u demokratski poredak i vladavinu prava u Mađarskoj. "Tijekom razgovora s Barrosom istaknuo sam da nema mjesta za sumjnje glede mađarske privrženosti demokraciji", dodao je.

Barrroso je rekao da je načelo slobode govora u Europskoj uniji "sveto" te pozdravio spremnost premijera Orbana da promijeni zakon o medijima pokaže li se to potrebnim.

"Pozdravljam spremnost za promjenu zakona", rekao je Barroso. Predsjednik Europske komisije također je rekao kako vjeruje u mađarsku demokraciju te istaknuo i da se premijer Orban borio za pobjedu demokracije nad totalitarnim režimom.

Orban je na konferenciji za novinare predstavio prioritete predsjedništva. Istaknuo je da je zajednička valuta euro jedno od najvećih dostignuća u izgradnji Europske unije te da je stabilizacija i konsolidacija eurozone, koje Mađarska još nije član, jedan od glavnih prioriteta.

Ostali prioriteti su jačanje financijske i fiskalne discipline, jačanje konkurentnosti gospodarstva, energetska sigurnost te europska strategija za integraciju Roma.

Mađarska će u veljači organizirati prvi summit o energetskim pitanjima. Orban je rekao kako mu je namjera poticati povezivanje plinovoda između Slovačke i Mađarske i stvaranje energetske mreže od Baltičkog do Jadranskog mora, to jest od Poljske do Hrvatske.

Vezane vijesti

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Čačiću godinu i deset mjeseci zatvora uvjetno

Prvi potpredsjednik Radimir Čačić osuđen je na godinu i deset mjeseci zatvora s rokom kušnje od tri godine zbog prometne nesreće koju je skrivio u… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika