10.01.2011. / 10:11

Autor: Deutsche Welle

Krvoproliće u SAD-u: Optužnica protiv atentatora iz Arizone

Osumnjičenog ubojicu je jedan bivši školski kolega opisao kao osamljenika koji je pušio marihuanu. Na portalu My-Space, na stranici uhićenog, istražitleji su pronašli poruku: "Doviđenja moji prijatelji. Nemojte se ljutiti na mene"

Fotografija atentatora Jareda L. Loughnera iz školskog albuma iz 2006 (Foto: Reuters)Fotografija atentatora Jareda L. Loughnera iz školskog albuma iz 2006 (Foto: Reuters)Hici u Tusconu, u američkoj državi Arizoni, uznemirili su cijeli SAD. Je li ovaj zločin, u kojem je ubijeno šest osoba, tužni rezultat političke radikalizacije? Protiv navodnog počinitelja podignuta je optužnica.

Nakon atentata na zatupnicu u američkom Kongresu Gabrielle Giffords američko je tužiteljstvo podiglo optužnicu protiv muškarca koji je osumnjičen za zločin. Taj dvadesetdvogodišnjak odgovarat će za pokušaj ubojstva na političarku, te zbog ubojstva i pokušaja ubojstva državnih djelatnika. Očito psihički labilan, čovjek je uhićen nakon krvoprolića koje je u subotu prouzročio pred jednim trgovačkim centrom u Tusconu, pri čemu je ubijeno šest osoba a 14 ih je ozlijeđeno. O njegovim motivima još uvijek ništa nije poznato. On bi se danas (10.01) trebao po prvi put pojaviti pred sudom.

Zastupnica u stanju umjetne kome

Uhićenik je Gabrielle Giffords pucao u glavu s male udaljenosti dok je ona razgovarala s građanima. Liječničke prognoze su optimistične i po svemu sudeći, političarka bi mogla preživjeti. Ona je u nedjelju regairala na pitanja liječnika i od onda se nalazi u stanju umjetne kome. O njoj se bilo govorilo kao o mogućoj kandidatkniji za mjesto u Senatu, a osim toga i za mjesto novog guvernera Arizone, za kog će izbori biti održani 2014.

Među šestoro ubijenih su i devetogodišnja djevojčica, najvažniji savezni sudac države Arizone kao i jedan suradnik napadnute političarke. Petoro ozlijeđenih je još uvijek u kritičnom stanju. Jedan mjesni šerif je izjavio da je pucnjava prestala tek nakon što su napadača svladale dvije osobe. Napadač je navodno prije ovog čina na internetu objavio oproštajno pismo.

"Mržnjom ispunjena retorika"

Drugog muškarca, koji je bio viđen s napadačem u blizni mjesta zločina i kojeg se smatralo mogućim suradnikom, policija je u međuvremenu pustila na slobodu. Radilo se o taksistu koji je bio vozio napadača.

Istražitelji ovo krvoproliće vide kao rezultat sve više "mržnjom ispunjene pollitičke retorike" u SAD-u. Giffords se Republikancima bila zamjerila prije svega zbog svoje podrške zdravstvenoj reformi. Osim toga ona je na izboirma u studenom izvojevala tijesnu pobjedu nad repubikanskim protivnikom kojeg je podržavala krajnje konzervativna Tea Party.

Još je u ožujku prošle godine netko ušao u ured Gabrille Giffords i tamo sve razbacao i uništio. To se dogodilo samo nekoliko sati nakon što je Zastupnički dom izglasao zdravstvenu reformu. Bivša republikanska kandidatkinja za američku predsjednicu Sara Palin je uoči kongresnih izbora u studenom mandat koji je na kraju osvojila Gabrielle Giffords nazvala najvažnijim "ciljem". Palin će se sad sigurno zbog toga naći pod oštrim kritikama.

Osumnjičenog ubojicu je jedan bivši školski kolega opisao kao osamljenika koji je pušio marihuanu. Na portalu My-Space, na stranici uhićenog, istražitleji su pronašli poruku: "Doviđenja moji prijatelji. Nemojte se ljutiti na mene."

Deutsche Welle

Vezane vijesti

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Pokušaj atentata navodno povezan s kavkaskim emiratom

Međunarodno poznati kriminalci pritvoreni u ukrajinskome gradu Odesi priznali su da su htjeli izvesti atentat na ruskoga predsjednika Vladimira… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika