10.01.2011. / 12:03

Autor: Nacional.hr

Odlazak legende jazza: U 76. godini preminuo Boško Petrović

Glazbenikovo tijelo pronašao je u ponedjeljak oko 11 sati njegov sin Kolja u Petrovićevom stanu u Zagrebu

Boško PetrovićBoško PetrovićSkladatelj, glazbenik promotor i pedagog, Boško Petrović preminuo je u 76. godini života.

Glazbenikovo tijelo pronašao je u ponedjeljak oko 11 sati njegov sin Kolja u Petrovićevom stanu u Zagrebu, piše Večernji list.

Boško Petrović rođen je u Bjelovaru 18. veljače 1935. godine. U svom ranom djetinjstvu počinje svirati violinu, da bi sa navršenih petnaest godina prešao na harmoniku. S četrnaest godina slušajući američki radio, postaje zaljubljen u jazz i ostao mu vjeran do danas.

Kasnije svira harmoniku i bubnjeve, a na kraju i vibrafon. Utemeljitelj je Zagrebačkog jazz kvarteta, sastava međunarodnog ugleda i najznačajnije formacije u hrvatskom jazzu. Poslije je vodio i druge Hrvatske, ali i međunarodne sastave: Zagrebački jazz kvintet, B.P. Convention, B.P. Convention Big Band, B.P. Club All Stars i druge, te Boško Petrović Tria.

Bio je vlasnik B.P. Cluba u kojem su od 1988. nastupali najveći svjetski glazbenici, te izdavačke tvrtke Jazzette Records za koju su mnogi od njih snimali. Organizator je brojnih jazz priredbi. Jedan je od rijetkih naših jazzista koji je redovito nastupao na priredbama diljem svijeta, sa svojim sastavom ili kao solist u sastavima glasovitih svjetskih glazbenika.

Dobitnik je Vjesnikove nagrade Josip Slavenski, Nagrade grada Zagreba i drugih nagrada, te višestruki dobitnik Porina, između ostalih i za životno djelo. U svoj je jazzistički izraz inkorporirao elemente narodne glazbe. Petrović je i naš najznačajniji jazz skladatelj. Neke od njegovih skladbi, primjerice Green Lobster Dream ili With Pain I Was Born, ostat će trajnim vrijednostima hrvatskog glazbenog stvaralaštva.

Petrović je bio zapažen i na polju jazz edukacije, posebice kao voditelj Ljetne jazz škole u Grožnjanu u kojoj su stasali mnogi danas afirmirani jazz glazbenici.

Vezane vijesti

Promocija autobiografije Boška Petrovića

Promocija autobiografije Boška Petrovića

Nešto više od godinu dana nakon nenadane smrti legendarnog hrvatskog jazz glazbenika, u petak je u prisavskom HRT-ovom studiju Zvonimir Bajsić… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika