10.01.2011. / 16:17

Autor: Hina

EK opovrgava da se vode razgovori o pomoći Portugalu

Europska komisija je u ponedjeljak demantirala da se vode razgovori o mogućoj financijskoj potpori Portugalu i da takvi pregovori u ovom trenutku nisu ni predviđeni.

Nagađa se da bi Portugalu mogla ustrebati financijska pomoćNagađa se da bi Portugalu mogla ustrebati financijska pomoćEuropska komisija je u ponedjeljak demantirala da se vode razgovori o mogućoj financijskoj potpori Portugalu i da takvi pregovori u ovom trenutku nisu ni predviđeni.

"Ne vode se razgovori o tome i u ovom trenutku nisu ni predviđeni, ni o Portugalu ni o bilo kojoj drugoj zemlji", izjavio je Amadeu Altafaj, glasnogovornik povjerenika za ekonomska i monetarna pitanja Ollija Rehn.

Prema neimenovanim diplomatskim izvorima, Njemačka, Francuska i druge zemlje eurozone pojačavaju pritisak na Portugal da zatraži financijsku pomoć Europske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kako bi se stalo na kraj širenju dužničke krize u tom bloku.

Kako tvrdi taj izvor, zasad nisu pokrenute nikakve službene rasprave, no od srpnja se nekoliko puta preliminarno razgovaralo o mogućnosti obraćanja Portugala za pomoć ako njegovi troškovi financiranja na tržištu postanu previsoki.

Euro zona je do sada priskočila u pomoć Grčkoj i Irskoj, a za najizglednijeg sljedećeg kandidata smatra se Portugal.

Portugalska vlada je donijela teške mjere štednje kojima planira proračunski deficit koji je prošle godine iznosio 7,3 posto u ovoj godini smanjiti na 4,6 posto BDP-a.

Vezane vijesti

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Ronaldo zabio za polufinale Portugala!

Pogotkom Cristiana Ronalda u 79. minuti, reprezentacija Portugala zasluženo je u Varšavi pobijedila Češku 1-0 u prvoj četvrtfinalnoj utakmici… Više

Komentari

Ovaj članak nema komentara.

Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika