Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Plamenko Cvitić

Generali za blagdane kod kuće: Samo Gotovina i Markač za Božić ostali u Haagu

Gotovina se ne želi vraćati u Hrvatsku prije nego što se završi njegovo suđenje, smatra da bi bilo kakav njegov boravak u Hrvatskoj vjerojatno izazvao veliku gužvu, a ne sviđa mu se ni procedura po kojoj odmah nakon povratka u Nizozemsku optuženike

ANTE GOTOVINA nije
ni podnio molbu Haaškom sudu da ga za božićne blagdane pusti na
odmor u HrvatskuANTE GOTOVINA nije ni podnio molbu Haaškom sudu da ga za božićne blagdane pusti na odmor u HrvatskuVećina hrvatskih generala kojima se sudi pred Haaškim tribunalom protekle je božićne blagdane ipak provela sa svojim obiteljima u domovini. Jedan od rijetkih koji je ipak ostao u haaškom pritvoru bio je general Ante Gotovina, koji, prema Nacionalovim izvorima, nije čak ni podnio molbu Tribunalu da ga za blagdane pusti kući. Premda Haaški sud ima vrlo stroga pravila o puštanju pritvorenika, uobičajeno je da im u pravilu odobrava molbe za odlazak kući tijekom blagdana ili kad je posrijedi smrtni slučaj u obitelji. Međutim, otkako boravi u Haagu, Ante Gotovina ni jedan jedini put nije zatražio takvu povlasticu.

Prema Nacionalovim izvorima, on se ne želi vraćati u Hrvatsku prije nego što se završi njegovo suđenje, smatra da bi bilo kakav njegov boravak u Hrvatskoj vjerojatno izazvao veliku gužvu, a ne sviđa mu se ni procedura po kojoj odmah nakon povratka u Nizozemsku optuženike, čim iziđu iz zrakoplova, u lisicama odvode natrag u pritvor. Tako je minuli Božić Gotovina ponovno proveo u Haagu, a u posjet su mu došli supruga Dunja, sin i kći te generalov bliski prijatelj Željko Dilber. Mogućnost da zatraži puštanje na dan ili dva Gotovina nije iskoristio ni u svibnju 2008. godine, kad mu je od infarkta umro otac Mile, premda su mu čak neki suci Haaškog tribunala nudili da ode na očev pogreb. Preostali hrvatski generali iskoristili su mogućnost da zatraže puštanje na slobodu tijekom božićnih blagdana, koje su zbog strogih pravila smjeli provesti isključivo u svom domu u obiteljskom krugu.

Jedini general koji, uz Antu Gotovinu, ipak nije došao u Hrvatsku bio je Mladen Markač. On je u svojevrsnoj kazni i pod strožim režimom jer je upravo na Božić 2007. odlaskom u božićni lov na Bilogori prekršio pravila Haaškoga suda o ograničavanju kretanja.

Vezane vijesti

Markač uspješno operiran

Markač uspješno operiran

General Mladen Markač, optužen na 18 godina zatvora za zločine u Oluji i nakon nje, uspješno je krajem svibnja operiran na kardiovakularnom odjelu… Više

Komentari

registracija
7/6/05

Marko, 11.01.11. 07:58

Ante Gotovina ima svoje JA i karakter.
Svaka ti cast ostani tako dosljedan svojim principima do kraja,sa stovanjem prema ovom HEROJU i zrtvi krive politike,BOG te cuvao.


registracija
7/1/11

djani, 11.01.11. 08:53

Ante ti si legenda nas Hrvata,a ona banda što ti mane nalazi neka gori u paklu.
uz Božju pomoć i ISTINU na proljeće ćeš vani na SLOBODU.
neka Bog čuva tvoju djecu i obitelj.
a mi smo uz tebe


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika