Objavljeno u Nacionalu br. 791, 2011-01-11

Autor: Robert Bajruši

Napetost u oporbenoj koaliciji: HNS od Milanovića zatražio jasnu izbornu strategiju

Izbori bi se trebali održati u idućih godinu dana i u HNS-u su uvjereni da javnost već sada treba znati koje ljude opozicija namjerava kandidirati za vođenje najvažnijih resora kao što su financije, gospodarstvo, vanjska i unutarnja politika

ČELNIK SDP-a Zoran
Milanović nije sklon
preranoj raspodjeli funkcija u budućoj vladiČELNIK SDP-a Zoran Milanović nije sklon preranoj raspodjeli funkcija u budućoj vladi"Mislim da je bespredmetno raspravljti o svađi unutar Kastavske skupine, jer je gotovo sigurno da ćemo na parlamentarne izbore izići sa zajedničkim listama, ali je također činjenica da trebamo konkretizirati pitanje što planiramo, ako dođemo na vlast. A to znači, kakva će biti strategija buduće vlade i koji će ljudi sve to provesti", komentirao je dužnosnik Hrvatske narodne stranke nedavne medijske napise u kojima se provlačila teza da ima naznaka kako u SDP-u i HNS-u planiraju samostalne nastupe na idućim izborima. Vodeći članovi obiju oporbenih stranaka u razgovorima za Nacional odbacili su mogućnost raspada Kastavske koalicije, ali je vidljivo da među njima postoje velike taktičke razlike.

Posebno se to vidi u ponašanju vodstva HNS-a, koje smatra da socijaldemokrati previše pasivno očekuju izbore. Zato su u pripremi dva zahtjeva na koja se tijekom proljeća očekuje SDP-ovi odgovori. Prvo, u HNS-u će inzistirati na stvaranju jasne platforme u kojoj bi se biračima konkretno objasnilo koje će odluke donijeti vlada koju bi sačinjavali SDP, HNS, IDS i HSU. Iako su se čelnici tih četiriju stranaka tijekom 2010. na nekoliko sastanaka dogovorili o glavnim strateškim smjernicama, u HNS-u smatraju da sve to treba pretočiti u konkretan predizborni program s jasno definiranim ciljevima i vremenskim rokovima, umjesto da se opozicija troši na neproduktivne saborske rasprave s HDZ-om. Drugo, HNS-ovci traže i dogovor o podjeli barem glavnih mjesta u budućoj izvršnoj vlasti. Načelno je riječ o ponavljanju stare ideje o stvaranju vlade u sjeni, koju je Milanović odbio uz obrazloženje da je prerano za raspodjelu funkcija, kao i da bi time u javnosti stvorili dojam da ih zanimaju isključivo položaji.

No izbori bi se trebali održati u idućih godinu dana i u HNS-u su uvjereni da javnost već sada treba znati koje ljude opozicija namjerava kandidirati za vođenje najvažnijih resora kao što su financije, gospodarstvo, vanjska i unutarnja politika. Ono oko čega se slažu u dvjema vodećim strankama Kastavske skupine jest da izborne liste treba sastavljati tek na jesen, kad bi trebao biti poznat datum izbora. Vrh SDP-a zasad odbija HNS-ove zahtjeve, ali nastavi li tako, nije isključeno da za nekoliko mjeseci unutar oporbene koalicije nastanu zbiljski problemi.

Vezane vijesti

Vlast nije nenarodna već demokratska

Vlast nije nenarodna već demokratska

U Hrvatskoj nikada na vlasti nije bila nenarodna vlast, ma kako loša bila, već uvijek demokratska vlast koja ima izbornu legitimaciju, izjavio je na… Više

Komentari

registracija
18/6/09

Papar, 11.01.11. 08:31

HNS je u pravu. Argument " da je prerano za raspodjelu funkcija, kao i da bi time u javnosti stvorili dojam da ih zanimaju isključivo položaji" je besmislen. Kako drugačije formirati vlast nakon izbora ako ne zauzmeš položaj. Jedino ako Milanović nema plan ponovno izaći na izbore bez ambicija da nakon toga zauzme funkcije. To smo već vidjeli, probaj nešto novo.


registracija
8/8/09

tovar62, 11.01.11. 09:19

To je neka Kukuriku koalicija,,,,


registracija
30/8/10

TonyP, 12.01.11. 09:59

nista se nista, promjenilo nije...
u normalnim opozicijama stvori se tim u kojem svatko ima svoje podrucje, shadow ministry, tako da vladaju tematikom prije nego pobjede na izborima. po zauzimanju vlasti ne gubi se vrijeme, jer znaju zakone, detalje itd. a ne da djelis ministarstva nakon izbora...kad ce nasa opozicija nauciti svoju ulogu??!


registracija
8/7/10

Maroje, 12.01.11. 11:26

Na političku scenu moraju doći političari koji vole svoj narod i svoju domovinu tako da bi mu služili, a ne gledali isključivo svoj interes. Dok to nebude tako nema nam bolje budućnosti. Ovi lažni imaju dobar lažni marketing ali i tome ima kraja dođe to s vremenom sve na svoje.


registracija
12/12/10

Klarens, 12.01.11. 16:59

Nash mali IGROKAZ se nastavlja
Nova runda VRTULJKA
Svi se nadmudruju...zheste....pjene
A sve se je vech odavno SKUHALO
Sve su to HLADNA JELA !!!!
KUTIJA SHIBICA kao katedrala duha ????


Nije moguće komentirati članke starije od tri mjeseca.

Najnovije

Izbor urednika